Molee – INDYJSKIE CURRY RYBNE W OSTRYM SOSIE KOKOSOWYM

0 (0 ocen)

  • 45 min

Molee to typowa potrawa Karnataki, stanu położonego między Goa a Keralą.Jest to inaczej indyjskie curry – gulasz, którego oryginalny smak łączy w sobie łagodność mleczka kokosowego a wyrazistość nasion gorczycy.Najlepsza do tego jest biała, „mięsista” ryba – w moim przypadku dorsz.

  • 45 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    ( 2 porcje )

    * filet z dorsza – 250 g

    * cebula – 1 szt

    * czosnek – 2 ząbki

    * świeża chili – 1 szt

    * mąka pszenna – 1 płaska łyżka

    * imbir, kolendra, sól – 1 szczypta

    * kurkuma, nasiona gorczycy – 1 łyżeczka

    * mleczko kokosowe – 180 ml

    * sok z cytryny – 1 łyżka

    DODATKOWO:

    * olej do smażenia

    * ryż

    * szczypiorek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne Ryba Sosy

Molee – indyjskie curry rybne w ostrym sosie kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno siekamy i podsmażamy na odrobinie oleju.

    Dodajemy szczyptę imbiru i kolendry, kurkumę i nasiona gorczycy – przesmażamy by wydobyć aromat.

    Mleko kokosowe mieszamy z sokiem z cytryny, mąką i szczyptą soli, a następnie wlewamy na patelnię i na wolnym ogniu mieszamy aż sos zgęstnieje.

    Dodajemy pokrojone w grubą kostkę kawałki dorsza, przykrywamy i na wolnym ogniu gotujemy ok.20 minut.

    Nie mieszamy zbyt często, by nie rozkruszyć ryby.

    W razie potrzeby doprawiamy do smaku.

    Podajemy gorące z ugotowanym na sypko ryżem i posiekanym szczypiorkiem.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dorsz Filety rybne Gorczyca Ryby Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować