WIETNAMSKI KURCZAK W KARMELU

4.5 (187 ocen)

  • 30 min

jedno z najpopularniejszych dań, serwowane we wszystkich niemal restauracjach i barach orientalnych, popularne również w ulicznych jadłodajniach wietnamskich miast, posiada wielu zwolenników .

  • 30 min

Składniki:

  • 2łyżeczki przyprawy pięć smaków
    30ml sosu sojowego
    1-2 łyżki sosu rybnego
    sól, pieprz
    3 łyżki cukru
    ½ łyżeczki papryki ostrej i ½ słodkiej
    3 ząbki czosnku
    1 cebula
    1 podwójny filet z kurczaka
    kilka pęczków brokuła jako zielony akcent
    DLA MIŁOŚNIKÓW OSTREJ KUCHNI
    2 papryczki chili bez pestek drobno posiekane
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Karmel

Wietnamski kurczak w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • KARMELOWY KURCZAK PO WIETNAMSKU 1. Filety z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę, posypać przyprawami. Czosnek rozgnieść praską i dodać do kurczaka. Wymieszać i odstawić na chwilę.
  • 2. Na patelni lub w woku zrumienić na karmel cukier z trzema łyżkami wody, gdy zgęstnieje wrzucić pokrojonego w kostkę kurczaka (UWAGA może buchnąć, pryskać), smażyć przez 3-4 minuty na dużym ogniu mieszając żeby karmel znalazł się na całym kurczaku. Po usmażeniu przełożyć wszystko do garnka - ja zostawiam na woku tylko przykrywam- mięso, warzywa, dolać sos sojowy, rybny i gotować pod przykryciem przez następne 10 minut.
  • 3. Cebulę wcześniej pokroić w piórka, osobno podsmażyć na złoty kolor i wyłożyć na talerz. Na cebulę wyłożyć usmażone kawałki mięsa i warzywa. Gotowe.
  • 4. Danie podawać z ryżem i surówką z kapusty białej , tak jak nakazuje oryginalny przepis. Wszystkie przyprawy dostępne w markecie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wietnamska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować