jedno z najpopularniejszych dań, serwowane we wszystkich niemal restauracjach i barach orientalnych, popularne również w ulicznych jadłodajniach wietnamskich miast, posiada wielu zwolenników .
30 min
Składniki:
2łyżeczki przyprawy pięć smaków
30ml sosu sojowego
1-2 łyżki sosu rybnego
sól, pieprz
3 łyżki cukru
½ łyżeczki papryki ostrej i ½ słodkiej
3 ząbki czosnku
1 cebula
1 podwójny filet z kurczaka
kilka pęczków brokuła jako zielony akcent
DLA MIŁOŚNIKÓW OSTREJ KUCHNI
2 papryczki chili bez pestek drobno posiekane
Wietnamski kurczak w karmelu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filety z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę, posypać przyprawami. Czosnek rozgnieść praską i dodać do kurczaka. Wymieszać i odstawić na chwilę.
2.Na patelni lub w woku zrumienić na karmel cukier z trzema łyżkami wody, gdy zgęstnieje wrzucić pokrojonego w kostkę kurczaka (UWAGA może buchnąć, pryskać), smażyć przez 3-4 minuty na dużym ogniu mieszając żeby karmel znalazł się na całym kurczaku. Po usmażeniu przełożyć wszystko do garnka - ja zostawiam na woku tylko przykrywam- mięso, warzywa, dolać sos sojowy, rybny i gotować pod przykryciem przez następne 10 minut.
3.Cebulę wcześniej pokroić w piórka, osobno podsmażyć na złoty kolor i wyłożyć na talerz. Na cebulę wyłożyć usmażone kawałki mięsa i warzywa. Gotowe.
4.Danie podawać z ryżem i surówką z kapusty białej , tak jak nakazuje oryginalny przepis. Wszystkie przyprawy dostępne w markecie.
Komentarze