Kartacze z kapustą i grzybami

4.5 (159 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Tak, tak wiem roboty przy nich nie mało jednak jak już najdzie mnie ochota zakasam rękawy i biorę się do roboty.
Kartacze zwane także cepelinami do tej pory robiłam tylko z farszem mięsnym ale tym razem postawiłam na aromatyczną kapustę gotowaną z suszonymi grzybami a następnie zasmażaną z grzybkami obgotowanymi i cebulą - już sam farsz wyszedł genialny w smaku.
Jak to zawsze bywa narobiłam tyle by zaspokoić smak na kolejne parę miesięcy i obowiązkowo zawiozłam Babciom - ich uśmiech mówił sam za siebie :)

  • 3 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto ziemniaczane:
    1 kg. ugotowanych, mącznych ziemniaków
    1,5 kg surowych, mącznych ziemniaków
    1/2 szklanki mąki pszennej
    1 jajko
    sól,pieprz
    Farsz:
    1 kg. kiszonej kapusty z marchewką
    2 cebule
    2 łyżki masła klarowanego
    250g. obotowanych, pokrojonch w małą kostkę grzybów leśnych
    garść suszonych grzybów leśnych
    2 liście laurowe
    5 kule ziela angielsiego
    sól,pieprz
    Okrasa:
    skwarki lub boczek/kiełbasa
    cebula
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Kartacze z kapustą i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: Suszone grzyby zalać wrzątkiem, odstawić do wystudzenia, posiekać drobno.
    Kapustę pokroić, zalać wodą, dodać posiekane, suszone grzyby,liście laurowe i ziele angielskie.
    Kapustę gotować do miękkości ok. 1,5 godz.- odcedzić.
    Cebulę posiekać drobno, zeszklić na maśle, dodać obgotowane grzyby, smażyć kolejne 2 min.
    Dołożyć ugotowaną kapustę pozbawiając się liści laurowych i ziela angielskiego, doprawić solą i pieprzem, smażyć chwilę mieszając aby wszystkie smaki się ze sobą połączyły.
  • 2. Ciasto ziemniaczane:Ugotowane,zimne ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce.
    Surowe ziemniaki obrać,umyć,zetrzeć na tarce o małych oczkach lub za pomocą maszynki. umieścić je na gazie nad miską, pozostawić na 10 min. (powstałego płynu nie wylewać - wytworzy się skrobia)
    Ziemniaki połączyć razem, wsypać mąkę pszenną oraz dodać skrobię ziemniaczaną która powstała z tartych ziemniaków,wbić jajko, doprawić solą i pieprzem.
    Zagnieść odchodzące od dłoni ciasto ( w razie potrzeby dosypać mąki)
  • 3. Ciasto pokroić na ok. 20 nie dużych kawałków , każdy rozpłaszczyć w dłoni.
    Na ciasto nałożyć obfitą ilość farszu, sklejać dokładnie brzegi kartacza.
  • 4. W dużym garnku zagotować wodę z solą, gotować kartacze partiami ( po 3-4 sztuki) ok 10 min po wypłynięciu.
  • 5. Podawać okraszone skwarkami z cebulą.
    Odsmażone na smalcu są równie pyszne.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Litewska Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować