Sałatka warzywna w zalewie.

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Sałatka warzywna w zalewie z oliwy, octu, cukru i soli w skład której wchodzą warzywa takie jak kapusta, papryki czerwone, papryki zielone, ogórki gruntowe, marchew i cebula.

  • 3 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • kapusta biała 2 kg
    marchew 4 szt.
    cebula 2 szt.
    papryka czerwona 3 szt.
    papryka zielona 3 szt.
    ogórki 1,5 kg

    Składniki do zalewy:

    sól 2 łyżki
    cukier 2 łyżki
    szklanka oleju
    szklanka octu 10%
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatka jarzynowa

Sałatka warzywna w zalewie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie zalewy:

    Wszystkie składniki zalewy zagotowujemy, mieszamy, studzimy.

    Wykonanie:

    Kapustę szatkujemy, ogórki kroimy w plasterki razem ze skórką, marchew obraną ze skórki trzemy przez duże oczka. Obrane cebule kroimy w piórka, wymyte, pozbawione pestek papryki kroimy w paski. Wszystkie składniki mieszamy, zalewamy zimną zalewą i ponownie mieszamy. Sałatkę zakrywamy i odstawiamy na 2 godziny. Po dwóch godzinach ponownie mieszamy i wkładamy do słoików. Pasteryzujemy 15-20 minut od momentu wrzenia wody. Po pasteryzacji słoiki studzimy, ostudzone wynosimy do piwnicy.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Papryka Ogórek Marchewka Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować