Ketchup z cukinii z ziołami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczny domowy ketchup na bazie cukinii oraz warzyw i ziół. Taki ketchup smakuje lepiej niż ze sklepu, idealny sos do kanapek, frytek czy innych przekąsek. Ketchup lekko pikantny i pachnący ziołami, nie jest za rzadki.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg młodej cukinii (waga po obraniu)
    4 ząbki czosnku świeżego
    6 papryczek czerwonych chili
    4 pomidory malinowe
    4 małe koncentraty pomidorowe
    szklanka cukru
    szklanka octu 10%
    4 łyżki soli do przetworów
    4 łyżeczki ziół prowansalskich
    4 łyżeczki przyprawy oregano
    łyżeczka płaska pieprzu mielonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ketchup z cukinii z ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię ścieramy na tarce lub blendujemy, zasypujemy 4 łyżkami soli i odstawiamy na na godzinę. Po upływie czasu cukinie nie odciskamy i stawiamy na kuchenkę, zagotowujemy. Dodajemy pokrojony czosnek, papryczki wraz z pestkami pokrojone, pokrojone pomidory oraz koncentrat. Gotujemy na małym ogniu 30 minut, wszystko miksując za pomocą blendera.
  • ketchup 2. Do ketchupu dodajemy suszone zioła oraz pieprz, mieszamy. Do czystych i suchych słoiczków nakładamy ketchup z cukinii. Wkładamy do garnka z gotującą wodą i pasteryzujemy 10 minut.
  • 3. Po tym czasie słoiczki wyciągamy z wody na deskę, zimne wynosimy w ciemne i chłodne miejsce.

Porady

Tak przygotowany ketchup będzie świetnym dodatkiem do kanapek, frytek czy innych przystawek. Nam tak przygotowany ketchup z ziołami smakuje bardzo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ketchup pikantny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować