Sos warzywny

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smakuje zarówno na zimno jak i na ciepło. Może zastąpić keczup w wielu potrawach, a także może być bazą do dań z makaronu.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych pomidorów
    2.5 kg cukinii ( bez skórki i pestek)
    1 kg papryki
    0,5kg cebuli
    10 ząbków czosnku
    Sól
    Pieprz ziołowy
    Tymianek suszony
    Oregano suszone
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki octu
    400 g koncentratu pomidorowego
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Passata

Sos warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię, paprykę, cebulę oraz pomidory pokroić w dużą kostkę dodać 3 płaskie łyżki soli, dokładnie wymieszać i odstawić na ok 3 godziny.
    Po tym czasie wszystko przełożyć do garnka razem z sokiem który warzywa puściły. Gotować na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając do momentu rozgotowania się warzyw i wyparowania soku.
    Dodać cukier, ocet, czosnek oraz po ok 2 łyżki tymianku i oregano i dokładnie wymieszać. Dodać koncentrat pomidorowy, zagotować i odstawić do wystygnięcia.
    Po wystygnięciu dokładnie zblendować doprawić pieprzem i solą. Powstały sos przełożyć do słoiczków i za pasteryzować ok 20 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zielone pomidory Papryka Cebula Czosnek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować