Oi sobagi- Kimchi z ogórka

4.75 (4 ocen)

  • 25 min
  • Dla 5 osób

Koreańskie ogórki kiszone to niezwykły dodatek do obiadu. Ogórki są umiarkowanie ostre, lekko pikantne i bardzo smaczne. No i oczywiście świetnie wyglądają na talerzu.

  • 25 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 7-9 średnich ogórków
    1 spora cebula
    1 marchewka
    3-4 ząbki czosnku
    1 średnio ostra papryczka
    sos rybny 50 ml ( lub sos sojowy + 1 łyżeczka octu winnego )
    woda 50 ml
    cukier 1 płaska łyżeczka
    pieprz 1/2 płaskiej łyżeczki
    świeży imbir 1/2 łyzeczki
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Oi sobagi- kimchi z ogórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najlepsze są ogórki do 10 cm.
    Ja teraz miałam 4 duże więc przecięłam je na pół.
    Ogórki myjemy, nacinamy wzdłuż na krzyż zostawiając 1-2 cm nienacięte.
    Posypujemy dużą ilością soli, szczególnie w miejsca nacięć.
    Odstawiamy na 30 -40 minut.
    Cebulę kroimy w cienkie piórka, czosnek , imbir i papryczkę drobno siekamy.
    Marchew siekamy w paseczki julienne.
    Wszystko mieszamy, słodzimy, pieprzymy i zalewamy wodą z sosem rybnym.
    Ogórki dokładnie spłukujemy wodą.
    Każdy ogórek dokładnie napełniamy warzywami z sosem i układamy w naczyniu lub słoikach.
    Przykrywamy i trzymamy 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.
    I właściwie możemy już jeść, trochę jak ogórki małosolne.
    Potem naczynie przenosimy do lodówki i tam przechowujemy około 7 dni.
    Może dłużej, ale u nas unikają w mig.
    Właściwie każdego dnia ogórki smakują inaczej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ogórek Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Koreańska Obiad Do spiżarni

Podobne przepisy

To może cię zainteresować