Koreańskie ogórki kiszone to niezwykły dodatek do obiadu. Ogórki są umiarkowanie ostre, lekko pikantne i bardzo smaczne. No i oczywiście świetnie wyglądają na talerzu.
25 min
Dla 5 osób
Składniki:
7-9 średnich ogórków
1 spora cebula
1 marchewka
3-4 ząbki czosnku
1 średnio ostra papryczka
sos rybny 50 ml ( lub sos sojowy + 1 łyżeczka octu winnego )
woda 50 ml
cukier 1 płaska łyżeczka
pieprz 1/2 płaskiej łyżeczki
świeży imbir 1/2 łyzeczki
Oi sobagi- kimchi z ogórka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najlepsze są ogórki do 10 cm.
Ja teraz miałam 4 duże więc przecięłam je na pół.
Ogórki myjemy, nacinamy wzdłuż na krzyż zostawiając 1-2 cm nienacięte.
Posypujemy dużą ilością soli, szczególnie w miejsca nacięć.
Odstawiamy na 30 -40 minut.
Cebulę kroimy w cienkie piórka, czosnek , imbir i papryczkę drobno siekamy.
Marchew siekamy w paseczki julienne.
Wszystko mieszamy, słodzimy, pieprzymy i zalewamy wodą z sosem rybnym.
Ogórki dokładnie spłukujemy wodą.
Każdy ogórek dokładnie napełniamy warzywami z sosem i układamy w naczyniu lub słoikach.
Przykrywamy i trzymamy 2-3 godziny w temperaturze pokojowej.
I właściwie możemy już jeść, trochę jak ogórki małosolne.
Potem naczynie przenosimy do lodówki i tam przechowujemy około 7 dni.
Może dłużej, ale u nas unikają w mig.
Właściwie każdego dnia ogórki smakują inaczej.
Komentarze