kw
Historia musztardy sięga już prawie dwóch tysięcy lat. Jeden z pierwszych przepisów na jej przygotowanie pochodzi z początku I wieku naszej ery. Rzymski pisarz, Pliniusz Starszy, ucierał sproszkowaną gorczycę z octem, dzięki czemu powstawała gęsta masa. Taka mieszanka dodawała nie tylko smaku potrawom, ale także ułatwiała ich trawienie. Masowa produkcja musztardy rozpoczęła się jednak w XIII wieku, we francuskim miasteczku Dijon. To właśnie w Dijon opracowano recepturę, w której gorczycę łączono nie z octem lecz, jak przystało na Francuzów moszczem winnym. Charakterystyczny smak musztardy z Dijon pozostaje od tamtej pory niezmienny. Musztarda na ziemie polskie przywędrowała w czasie wojen napoleońskich. Na początku traktowano musztardę jako deser i spożywana ją po daniu głównym, stąd powstało powiedzenie musztarda po obiedzie. Poniżej przedstawiam przepis na domową musztardę miodową:
0 (0 ocen)
Porady
Ważne: Przed zrobieniem musztardy należy wybrać odpowiednie ziarna gorczycy. Białe są łatwo dostępne i mniej pikantne, za to bardziej gorzkie. Dlatego dobrze je zrównoważyć ciemnymi ziarnami, które są ostrzejsze, ale nadają musztardzie bardziej zrównoważony smak. Musztarda wykonana tylko z białej gorczycy będzie potrzebowała, więc dłuższego czasu za nim się przemaceruje i nabierze odpowiedniego smaku.
Komentarze