• 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Gotowi na kolejną podróż kulinarną? Tym razem obieramy kierunek Bałkany! A dokładnie Serbię. Kuchnia serbska to bogactwo smaków i tradycji. Wywodzi się ze skromnej kuchni pasterskiej, ale widać w niej wyraźne wpływy kuchni śródziemnomorskiej oraz tureckiej. To właśnie z kuchni serbskiej pochodzi niezwykła pasta z pieczonej papryki i bakłażana, zwana Ajvarem. Jest to najsłynniejszy tradycyjny wyrób paprykowy do słoiczka na zimę, który ma większość gospodarstw domowych na Bałkanach! Wzbogaca smak wielu potraw. Jest wspaniałym dodatek do mięs, zup, pieczywa, a także burgerów czy sałatek i czego jeszcze dusza zapragnie. Wykonanie Ajvaru jest niestety bardzo pracochłonne i czasochłonne, ale otworzenie słoiczka zimową porą rekompensuje nam wszystko. Przenosi nas na malownicze Bałkany, przesiąknięte zapachem pieczonej papryki i grillowanego mięsa. To jak, dacie się porwać w tę niezwykle aromatyczną podróż?

  • 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 5 kg czerwonej papryki
    2½ kg bakłażana
    4 papryczki chili *
    65 ml octu winnego
    100 ml oleju słonecznikowego
    1 główka czosnku
    2½ łyżki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory Ajvar

Ajvar - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pieczenie papryki

    Paprykę dokładnie myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą paprykę smarujemy oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczmy tak długo, aż skórka papryki zrobi się prawie czarna. W trakcie pieczenia obracamy papryki co jakiś czas, aby równomiernie się upiekły. Upieczoną paprykę wyjmujemy z piekarnika i przekładamy do miski.
    Miskę zakrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na kilka minut, aby papryka zaparowała, co zdecydowanie ułatwi nam zdjęcie z niej skórki. Z jeszcze gorącej papryki zdejmujemy skórkę, co nie jest łatwe, gdyż papryka parzy w ręce. Ja pomagałam sobie widelcem. Następnie usuwamy ogonek i gniazda nasienne. Ważne, aby nie pozostawić żadnej pestki! Oczywiście z papryki można usunąć gniazdo nasienne przed pieczeniem, ale jak mówią macedończycy, tylko papryka pieczona w całości zachowuje cały smak.
    Bakłażana myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nakłuwamy widelcem i układamy na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia. Obok bakłażana kładziemy całą główkę czosnku. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczmy tak długo, aż skórka zrobi się prawie czarna. Efekt przypalenia powinien być podobny, jak w papryce. Kiedy bakłażany ostygną, przy pomocy łyżki wyjmujemy miąższ.
  • 2. Smażenie Ajvaru

    Do pieczonych warzyw dodajemy wyciśnięty z łupin czosnek oraz pokrojoną papryczkę chili (jeśli jej używacie) i blendujemy całość. Można zblendować całkowicie na gładką masę lub miksować pulsacyjnie - wtedy uzyskamy sos z wyczuwalnymi kawałkami warzyw. Warzywa można również przepuścić przez maszynkę do mięsa.
    W dużym rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy zblendowane warzywa, doprawiamy solą i smażymy na bardzo małym ogniu przez około 3 godziny, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie z Ajvaru większość płynów odparuje, a sos stanie się gęsty. Pod koniec gotowania dodajemy ocet jabłkowy i ewentualnie jeśli zachodzi taka potrzeba, doprawiamy do smaku solą. Ajvar jest gotowy, kiedy wyraźnie zgęstnieje, a po przeciągnięciu szpatułką po dnie garnka zostaje ślad i widać dno garnka.
    Słoiki oraz nakrętki dokładnie myjemy i wyparzamy. Zakrętki dodatkowo osuszamy. Gorącym Ajvarem napełniamy słoiki i mocno zakręcamy.
  • 3. Pasteryzacja

    Słoiki z Ajvarem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pasteryzujemy przez około 10-15 minut. Wyjmujemy ostrożnie słoiki, nakrywamy ręcznikiem lub kocem i pozostawiamy tak do całkowitego wystudzenia. Gotowy Ajvar przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.

    Odnośniki

    * ilością chili regulujemy pikantność Ajvaru

Porady

Uwagi dodatkowe -do przygotowania Ajvaru warto wybrać małe, młode bakłażany. Większe okazy bywają gorzkie i wodniste -świeżość bakłażana można sprawdzić w prosty sposób – skórę bakłażana naciskamy kciukiem. Jeśli wypływa z powrotem, bakłażan jest dojrzały, a jeśli wklęśnięcie pozostaje, to znaczy, że jest niedojrzały -oryginalny Ajvar przygotowuje się ze specjalnej papryki Roga, która rośnie tylko w południowo-wschodniej Serbii. U nas trudno dostępna więc wybierając paprykę do Ajvaru należy zwrócić uwagę, aby była czerwona i mocno dojrzała. Świetnie nadaje się również papryka Elephant's Ear -wiele przepisów na Ajvar zawiera pomidory. W oryginale absolutnie ich nie znajdziecie! Dodając pomidory otrzymamy macedoński pindżur lub bułgarską lutenicę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona papryka
18-24 KWIETNIA
szaleństwo zakupów
-40% przy zakupach za min. 50 zł
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i o... więcej»
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
+
-40% przy zakupach za min. 50 zł
Online

Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:WIOSNA40
Zobacz
Twoja ulubiona biżuteria teraz -20%
Twoja ulubiona biżuteria teraz -20%
Skorzystaj z rabatu i kup wyją... więcej»
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
+
Twoja ulubiona biżuteria teraz -20%
Online
Stacjonarnie

Skorzystaj z rabatu i kup wyjątkową biżuterię w doskonałej cenie. Z hasłem “SZALENSTWO” -20% na autorskie wyroby ze srebra i srebra złoconego oraz apaszki. Promocja obowiązuje na www.umiar.pl (wpisz kod podczas finalizacji zakupów), a także w butiku stacjonarnym marki na warszawskiej Saskiej Kępie. Szczegóły w butiku i na stronie.  

Najniższa cena apaszki ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 455 zł.  

Cena produktu po zastosowaniu rabatu – 364 zł 

Najniższa cena kolczyków ze zdjęcia z 30 dni przed obniżką - 885 zł 

Cena produktu po zastosowaniu rabatu - 708 zł

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALENSTWO
Zobacz
Rabat do -25% na produkty Clarins!
Rabat do -25% na produkty Clarins!
Rabat -20% przy zakupach produ... więcej»
Kod rabatowy:CLARINS2024
Zobacz
+
Rabat do -25% na produkty Clarins!
Online

Rabat -20% przy zakupach produktów za min. 99 zł. Rabat -25% przy zakupach za min. 299 zł. Rabat nalicza się po wpisaniu kodu promocyjnego: CLARINS2024. Rabat nie dotyczy produktów z linii Precious. Kod promocyjny działa do 25.04.2024 do godz. 7:00. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:CLARINS2024
Zobacz
-30% na całą ofertę kosmetyków
-30% na całą ofertę kosmetyków
Rabat -30% na ofertę kosmetykó... więcej»
Kod rabatowy:SZ2024
Zobacz
+
-30% na całą ofertę kosmetyków
Online

Rabat -30% na ofertę kosmetyków marki Bielenda, obowiązuje na bielenda.com. Szczegóły na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZ2024
Zobacz
20% rabatu na jeden produkt*
20% rabatu na jeden produkt*
Rabat 20 % na jeden nieprzecen... więcej»
Kod rabatowy:20zakupy
Zobacz
+
20% rabatu na jeden produkt*
Online
Stacjonarnie

Rabat 20 % na jeden nieprzeceniony artykuł dostępny w sklepach stacjonarnych i na VANGRAAF.COM. Z rabatu można skorzystać tylko jeden raz i nie można go łączyć z innymi promocjami. Wypłata w gotówce, zakup karty podarunkowej lub zwrot za dotychczas zakupione artykuły są wykluczone. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:20zakupy
Zobacz
20% rabatu na kosmetyki Clarena
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Rabat na cały asortyment dostę... więcej»
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
+
20% rabatu na kosmetyki Clarena
Online
Stacjonarnie

Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.

Oferta ważna:18 - 24.04.2024
Kod rabatowy:SZALONE20
Zobacz
REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować