Kobiece pępki

0 (0 ocen)

Kobiece pępki to narodowy przysmak Turcji. Chociaż sama nazwa jest trochę przewrotna, to deser ten to nic innego jak dobrze nam znane ciasto parzone, dodatkowo zanurzone w syropie.

Składniki:

  • Ciasto parzone:
    50 g masła
    1 szklanka wody
    150 g mąki
    szczypta soli
    2 jajka
    olej do głębokiego smażenia

    Syrop
    1 szklanka wody
    150 g cukru
    sok z ½ cytryny

    garść pistacji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Ciasto parzone Desery

Kobiece pępki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondelku zagotować wodę z masłem i solą, kolejno dodać mąkę i energicznie połączyć, tak aby powstało gładkie ciasto, które w całości odejdzie od garnka. Ciasto wystudzić. Połączyć z jajkami na jednolitą lśniącą masę.
  • 2. Naoliwionymi palcami formować kulki (20 sztuk),a w środku kciukiem zrobić dziurkę (tak jak kluski śląskie).
    Rozgrzać olej. Kuleczki smażyć partiami w głębokim oleju z obu stron przez ok. 15 minut (tak aby ciasto nie było surowe w środku).
  • 3. Następnie wyciągnąć z oleju i włożyć do gorącego syropu. Syrop przygotować przez rozpuszczenie cukru z sokiem z cytryny w wodzie i gotowanie do momentu aż połowa płynu odparuje i powstanie syrop. W zagłębienie kuleczek (pępek) włożyć posiekane pistacje. Podawać na ciepło lub zimno.

Porady

Podczas formowania kuleczek naoliwić palce, ciasto nie będzie się kleić do rąk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pistacje

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka Karnawał Impreza

Podobne przepisy

4.5 (175 ocen)

Pączki wiedeńskie

To może cię zainteresować