Zapomidorowany...

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

pomidorowy sos - do wszystkiego! :)żadne to odkrycie, robiły go moje Babcie, Ciotki, robiła też Mama. Mój jednak to raczej performance, w porównaniu do ich wersji - standardowych, samopomidorowych.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • WARZYWA:
    - pomidory: 2 kilogramy
    - czerwona cebula (posiekana): 4 sztuki
    - papryka czerwona (świeża): 2 sztuki
    PRZYPRAWY:
    - imbir starty: 1 łyżeczka
    - czosnek (przeciśnięty): 5 ząbków
    - dymka (posiekana): 1 sztuka
    - kolendra mielona: 2 szczypty
    - bazylia świeża (posiekana): 0.5 pęczka
    - tymianek świeży: 2 szczypty
    - czubryca czerwona: 1 szczypta
    - oliwa z oliwek (do smażenia): 3 łyżki
    - papryczka chilli świeża: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sosy Dip

Zapomidorowany... - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapomidorowany 1. Krok 1.
    Należy pozbawić pomidory skórki. Nacinamy je w krzyżyk i zalewamy wrzątkiem. Tylko chwilkę, aby skórka ładnie się zmarszczyła i z łatwością zeszła z pomidorów. Teraz szybko do bardzo zimnej wody. Hartujemy. Obieramy.
  • 2. Krok 2.
    Cebulkę czerwoną kroimy w dowolny sposób i szklimy na oliwie z oliwek.
  • 3. Krok 3.
    Dodajemy starty czosnek i imbir, niech chwileczkę się smażą.
  • 4. Krok 4.
    Wrzucamy paprykę. dusimy 5 minut.
  • 5. Krok 5!!!
    Wrzucamy pomidory i resztę przypraw.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czosnek Imbir Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować