Lizaki bezowe - świąteczne

5 (5 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Mogą służyć jako dekoracja tortu, stołu czy też jako mały słodki podarunek. Zarówno dzieci jak dorośli ucieszą się z takiego słodkiego prezentu.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Małe słodkości dla dzieci. Mogą być też dekoracją tortu lub deseru
    Składniki :
    125g białek (ok 4 szt)
    250g cukru
    100 g cukru pudru

    Papierowe słomki lub wykałaczki
    barwnik i kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

5 (5 ocen)

Zobacz również:

Bezy Beza Lizaki

Lizaki bezowe - świąteczne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier z białkiem podgrzewamy nad kąpielą wodną do momentu rozpuszczenia cukru.
    Po rozpuszczeniu cukru ubijamy na sztywną pianę. Na koniec dodajemy cukier puder.
    Pianę dzielimy na 3 porcje. Pierwszą porcję białej piany przekładamy do worka cukierniczego z tylką,
    Do drugiej porcji dodajemy czerwony barwnik, mieszamy i również zprzekładamy do worka cukierniczego z tylką.
    Do trzeciej porcji dodajemy zielony barwnik, mieszmy i również przekładamy do worka cukierniczego z tylką.
    Wycisnąć z rękawa trochę piany bezowej na słomki i układać je w odstępach na papierze do pieczenia. Wyciskać pianę bezową, robiąc dowolne kształty lizaków oraz posypujemy perełkami.
    Suszyć w nagrzanym piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 80 C przez ok. 2,5 h.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Cukier

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować