Sushi w kształcie jajek

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Sushi musiało się pojawić w jakiś sposób na stole wielkanocnym, więc pojawiło się w kształcie jajek

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu do sushi
    1,5 szklanki wody
    2 łyżki octu ryżowego
    1,5 łyżeczki cukru
    1/4 łyżeczki soli
    łosoś w plastrach 100 g
    pasta wasabi
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Sushi

Sushi w kształcie jajek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż płuczemy na sitku zimną wodą, aż woda przestanie być mętna. Zalewamy w garnku 1,5 szklanki wody i gotujemy aż wsiąknie cała woda. Po tym czasie zestawiamy z gazu i trzymamy 15 minut pod przykryciem. Rozkładamy na tacy do ostudzenia.
    Ocet ryżowy podgrzewamy chwilę z cukrem i solą, do rozpuszczenia składników.
    Polewamy przygotowany ryż i mieszamy.
    Z przygotowanego ryżu formujemy jajeczka i owijamy plasterkami łososia, dodając pod spód odrobinę wasabi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ocet Wasabi Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować