Klopsiki w ,,tajskiej paelli ,,:

0 (0 ocen)

Tajskie przyprawy mam zawsze , kotleciki drobiowe robi sie szybko, paellę lubię . Kuchnia fusion w pełnym rozkwicie .

Składniki:

  • 25 dag mielonego z drobiu ( zmieliłam piersi )
    1 jajko
    1 duży ząbek czosnku
    olej z pestek winogron do smażenia
    sól
    pieprz mielony
    cukier
    curry
    1 szklanka sosu pomidorowego ( ja użyłam sos od duszenia papryk faszerowanych , ale można po prostu w bulionie drobiowym z kostki rozpuścić koncentratu pomidorowego )
    1 szklanka mleczka kokosowego
    1 /2 szklanki wody
    1 mała marchewka obrana i pokrojona w cienkie słupki
    1 szklanka pokrojonej drobno kapusty pekińskiej
    1/2 długiego ogórka ze skórką pokrojonego w słupki
    1/2 pomidora pokrojonego w kostkę
    1/2 papryki żółtej pokrojonej w paseczki
    1/2 papryki czerwonej pokrojonej w paseczki
    10 dag ryżu parabolicznego
    Sos chili z ananasem Tao-Tao
    2 liscie limonki Kafir ( suszone )
    mąka
    3 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Klops Klopsiki Paella

Klopsiki w ,,tajskiej paelli ,,: - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • masa mięsna na pulpety 1. Przygotować masę mięsną z mielonego , jajka , bułki tartej , zmiażdżonego czosnku , szczypty soli , pieprzu i curry.
  • pulpety 2. Podzielić mięso na małe porcje i formować malutkie kotleciki wielkości orzecha włoskiego .
  • pulpety 3. Obtoczyć w mące .
  • pulpety smażenie 4. Smażyć na złoto na rozgrzanym oleju .Zdjąć z patelni .
  • jarzyny w woku 5. W woku rozgrzać olej ( kilka łyżek ) i smażyć jarzyny rozpoczynając od marchewki . Następnie dodajemy paprykę , ogórek , pomidor i kapustę . Smażyć mieszając, aż warzywa zmiękną . Włożyć liście kafiru. Wlać wodę .Chwilę dusić .
  • pulpety 6. Potem dołożyć kotleciki . Wlać sos pomidorowy i mleczko kokosowe . Wsypać ryż . Zamieszać . Dodać 1 łyżkę sosu chili z ananasem , szczyptę curry , pieprzu .Dusić przykryte na bardzo małym gazie bez mieszania .Próbujemy czy trzeba doprawić gdy ryż będzie już miękki i prawie wchłonie cały płyn.
  • Klopsiki w ,,tajskiej paelli  ,,: 7. Potrawa nie będzie o konsystencji risotto czy paelli .
    Najfajniejsze jest to , że robimy ja z tego co jest w domu ( ryż , tajskie przyprawy , mleczko kokosowe , bulion w kostkach , jakieś warzywa - zawsze mam w domu ) . Tak samo można zrobić rybę , piersi z kurczaka , schab .Co akurat mamy .
    Pięknie pachnie cytryną ( od kafiru ) i curry.

Porady

Ja robiłam w Patelni Dry Cooker - ale w woku robi się identycznie .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Fusion Hiszpańska Tajska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować