Pieczony kurczak z lawendą

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pierwszy raz wykorzystałam lawendę jako przyprawę i uważam, że świetnie się do tego nadaje. Kurczak marynowany w marynacie z lawendą smakuje pysznie, a jego przygotowanie naprawdę nie jest pracochłonne. Do wykonania tego dania zainspirowała mnie książka "Mała Paryska Kuchnia"

  • 30 min

Składniki:

  • Podudzia z kurczaka - 6 sztuk
    Składniki lawendowej marynaty:
    Cytryna – 1 sztuka
    Miód – 3 łyżeczki
    Oliwa z oliwek – 3 łyżki
    Lawenda suszona – 2 łyżeczki
    Tymianek – 1 łyżeczka
    Sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Kurczak pieczony

Pieczony kurczak z lawendą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotuj marynatę: do miseczki zetrzyj skórkę z cytryny, którą wcześniej sparz i porządnie wyszoruj. Następnie wyciśnij sok z cytryny i przyprawy. Wymieszaj
  • 2. Do przygotowanej marynaty włóż umytego i osuszonego papierowym ręcznikiem kurczaka.
  • 3. Marnuj kurczaka w zalewie około 30 minut.
  • 4. Następnie piecz kurczaka przez około 40-45 minut w temperaturze 220 stopni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak Lawenda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Francuska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować