Bardzo smaczne danie ziemniaczane z dodatkiem gotowanego mięsa, pyzy smakowały całej mojej rodzince okraszone słoninką rozpływały się w buzi, idealne na obiad.
40 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Ciasto:
kg ziemniaków
mąka ziemniaczana
2 jajka
Nadzienie:
400 g mięsa gotowanego np. z rosołu
łyżka masła
pieprz
sól
1.Ziemniaki obrać ugotować. Przestudzone zemleć w maszynce. Ziemniaki przełożyć do miski i zrobić krzyżyk jedną część ziemniaków wyjąć i zasypać mąką ziemniaczaną. Dodać resztę maki, jajka. Wymieszać na jednolite ciasto.
2.Mięso przepuścić przez maszynkę do mięsa, podsmażyć na maśle, doprawić solą oraz pieprzem. Słoninę pokroić drobno i zrumienić.
3.Urywać małe kawałki, wkładać kuleczki z mięsa, rolować nadając kształt kuleczki.
4.W dużym garnku zagotować wodę z solą. Wrzucić kluski na gotującą wodę i gotować ok 4-5 minut. Podawać okraszone słoniną.
Komentarze