Forszmak

4.5 (193 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Forszmak to pożywny, zawiesisty gulasz z ogórkami kiszonymi, o smaku lekko winnym i kwaśno-ostrym.Nazwa forszmak pochodzi z niemieckiego - Vorschmack czyli przystawka. Początkowo był to więc rodzaj przekąski.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • • 250 g mięsa z karkówki
    • 250 g mięsa z szynki wieprzowej
    • 150 g boczku wędzonego
    • kawałek ok. 20 cm cienkiej kiełbasy wędzonej
    • 4-5 ogórków kiszonych
    • 1 cebula
    • 3 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 1/2 selera
    • 4 liście laurowe
    • kilka ziaren ziela angielskiego
    • sól, pieprz do smaku
    • 4 łyżki oliwy
    • 1/2 szklanki śmietanki 30%
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

4.5 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Forszmak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Na 1 łyżce oliwy podsmażyć pokrojony w kostce boczek i odłożyć do garnka.
    • Następnie na 2 łyżkach oliwy podsmażyć pokrojone w kostkę mięso z karkówki i szynki, dodać do boczku.
    • Na koniec podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę i selera.
    • Połączyć wszystko w garnku, podlać ok. 1 litrem wody, dodać przyprawy i dusić na wolnym ogniu 30 minut.
    • Dodać ogórki kiszone pokrojone w półplasterki i dusić jeszcze 30 minut.
    • Na koniec wlać śmietankę wymieszaną z mąką ziemniaczaną i zagotować.
    • Posypać natką pietruszki.

Porady

Bardzo znany jest forszmak lubelski, zaprawiony koncentratem pomidorowym i podawany w bochenku chleba

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niemiecka Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować