Domowa szynka wieprzowa z szynkowara

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Od kilku dni robię swoje wędliny zakupiłam szynkowar i działam w kuchni taka swoja domowa szyneczka wychodzi przepyszna, nigdzie takiej nie kupisz, więc polecam zaopatrzyć się w szynkowar i działać tak jak ja to nie jest takie trudne na jakie wygląda. Rodzinka tylko takich wędlin się domaga to działam i kombinuję.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej
    1/2 opakowania przyprawy do mięs
    2 łyżeczki pieprzu kolorowego (cały)
    łyżeczka pieprzu
    łyżeczka soli
    szynkowar
    woreczki do szynkowara
    termometr
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Domowa szynka wieprzowa z szynkowara - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mięso 1. Mięso kroimy w większą kostkę i oprószamy solą oraz pieprzem, dobrze mieszamy aż z mięsa zrobi się kleik, odstawiamy na 20 minut po tym czasie dodajemy przyprawę do mięs oraz cały kolorowy pieprz. Do szynkowara wkładamy woreczek i napełniamy mięsem, zamykamy szynkowar i wbihamy termometr.
  • szynkowar 2. Do dużego garnka nalewamy zimną lub gorącą wodę i stawiamy na ognień gdy zacznie wrzeć wsadzamy szynkowar i przykrywamy pokrywką. Gotujemy szynkę 2 godziny w 80 stopniach. Po tym czasie wyciągamy szynkowar wylewamy gorącą wodę i napełniamy zimną wsadzamy szynkowar ponownie i studzimy szynkę. Gdy szynkowar wystygnie odstawiamy do lodówki na kilka godzin aż szyneczka stężeje.

Porady

Do szyneczki możemy nie dodawać pieprzu kolorowego jeśli ktoś nie lubi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wędlina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować