Korzenne ciasteczka na piwie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

To chyba najlepsze kruche ciasteczka jakie robiłam. Moim córeczkom też bardzo smakowały. Połowa zniknęłą w czasie ozdabiania. To chyba dobra rekomendacja dla tych ciasteczek, zapraszam:)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 350 g mąki Lubella Puszysta Wrocławska

    150 g masła

    1 żółtko

    120 g cukru trzcinowego

    1,5 łyżeczki przyprawy do piernika

    70 ml piwa bezalkoholowego

    Lukier:

    15 g białka ( 1/2 sztuki białka)

    80 g cukru pudru

    2-3 krople soku z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Korzenne ciasteczka na piwie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przełożyć mąkę. Dodać cukier oraz przyprawe do piernika.Wymieszać. Dodać masło i posiekać nożem lub siekaczką. Dodać żółtko i wymieszać ciasto. Następnie wlać piwo i dokończyć zagniatanie ciasta. Owinąć w folię i schłodzić przez 2-3 godziny.
  • 2. Ciasto podzielić na cztery części. Każdy rozwałkować na grubość około 5 mm i wycinać ciasteczka.Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

    Piec w 170 st około 12-14 minut. Ostudzić na kratce.
  • 3. Do miski wlać białko,dodać sok i cukier puder. Mieszać mikserem na małych obrotach około 5 minut. Następnie dekorować ciasteczka. Odłożyć do zasięgnięcia lukru i zajadać. Smacznego!

Porady

Lukier przygotowany jest z połowy składników z tradycyjnego przepisu na lukier królewski. Ciasteczka ja ozdabiałam lukrem, a dziewczynki gotowymi pisakami i posypkami. Jeśli wy chcecie ozdobić tylko lukrem należy podwoić ilość białek i cukru i wydłużyć miksowanie lukru do 10 minut, ale nadal na niskich obrotach, aby nie było pęcherzyków powietrza.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować