Muffinki na budyniu cytrynowym z czerwonymi porzeczkami

5 (20 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Takie babeczki z owocami ucieszą i naszych milusińskich i dorosłych. Doskonale sprawdzą się na deser czy drugie śniadanie. Zabrane do szkoły czy pracy znikną w locie. A wykonanie ich, to tylko kilka chwil, a więc warto je zrobić. 

  • 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto :
    1/2 szklanki mleka
    1/2 szklanki oleju
    1 jajko
    1 łyżka dżemu z brzoskwiń
    2 budynie cytrynowe , każdy po 40 g
    1/2 szklanki cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
    Dodatkowo :
    1 szklanka czerwonych porzeczek - bez szypułek
    1 łyżka mąki pszennej
    blaszka na 12 muffinek wyłożona papilotkami
    cukier puder do osypania
Wystaw ocenę:

5 (20 ocen)

Zobacz również:

Babeczki Muffinki cytrynowe

Muffinki na budyniu cytrynowym z czerwonymi porzeczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Muffinki na budyniu cytrynowym z czerwonymi porzeczkami 1. Składniki ciasta umieszczam w misce , miksuję mikserem do uzyskania jednolitej masy , dodaję porzeczki osypane mąką pszenną , mieszam łyżką . Ciasto nakładam do 3/4 wysokości papilotek , piekę ok . 25 minut w temperaturze 180 stopni . Jeszcze ciepłe muffinki osypuję cukrem pudrem .

Porady

Porzeczki możemy zastąpić wiśniami czy pokrojonym jabłkiem :) Gotowe muffinki możemy polać lukrem czy czekoladą :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować