CIASTO UCIERANE Z MAKIEM

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepyszne Ciasto ucierane z makiem delikatne, odpowiednio słodkie z słodką masą makową z dużą ilością bakalii. Ciasto jest mięciutkie i puszyste. Przygotowanie ciasta wcale nie jest trudne. Kilka prostych składników łączymy ze sobą i powstaje cudowne, pachnące makiem ciasto.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5 jajek,
    pół szklanki cukru,
    125 g serka waniliowego,
    pół szklanki oleju,
    2,5 szklanki mąki pszennej,
    łyżeczka proszku do pieczenia,
    400 g masy makowej.
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasto ucierane Makowiec

Ciasto ucierane z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto ucierane z makiem jest bardzo proste w przygotowaniu i jego wykonanie zajmie dosłownie chwilkę.

    Do misy miksera wbijamy jajka i wsypujemy pół szklanki cukru. Całość miksujemy do uzyskania puszystej jasnej masy. Następnie dodajemy serek waniliowy. Cały czas miksując na wolnych obrotach małą strużką wlewamy również olej.

    Gdy już składniki się ładnie połączą dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na małych obrotach do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do blaszki 10×24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wykładamy łyżeczką masę makową. Wykładamy delikatnie po całości ciasta. Użyłam pół puszki masy makowej.

    Ciasto pieczemy 45-50 minut w 180 stopniach góra dół, do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Porady

Jeżeli chcemy bardziej urozmaicić ciasto możemy przygotować lukier lub rozpuścić czekoladę i tym polać ciasto ucierane.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować