paszteciki drożdżowe z kaszanką i kapustą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Paszteciki serwuję bardzo często, przeważnie jako dodatek do czystego pikantnego barszczyku lub samodzielnie z sosem czosnkowym.Pierwszy raz zrobiłam nadzienie z kaszanki. Mój mąż stwierdził, że było to danie niecodzienne, ale bardzo smaczne. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na ciasto:
    500 g mąki pszennej
    30 g drożdży
    3 łyżki masła
    2 jajka
    1 szklanka ciepłego mleka
    łyżeczka cukru
    płaska łyżeczka soli
    na nadzienie:
    3 kaszanki
    200 g kiszonej kapusty
    2 cebule
    pieprz
    olej
    dodatkowo:
    1 jajko
    kminek
    czarnuszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Paszteciki drożdżowe z kaszanką i kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do dużej miski. Na środku zrobić wgłębienie, wkruszyć tam drożdże, zasypać cukrem i wlać odrobinę mleka. Odstawić na kilka minut. Następnie dodać resztę mleka, jajka i sól. Wyrabiać ciasto powoli dolewając roztopione i wystudzone masło. Wyrobione ciasto odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, przykrywając miskę ściereczką.
  • 2. W tym czasie przygotować farsz: na rozgrzany olej wrzucić cebulę pokrojoną w piórka. Kiedy się zeszkli dodać rozdrobnioną kaszankę i podsmażyć. Na końcu dodać odciśniętą kapustę i doprawić pieprzem. Gotowy farsz przestudzić.
    Wyrośnięte ciasto rozwałkować i pokroić na prostokąty. Na każdy nałożyć po trochę farszu, złożyć na połowę i skleić brzegi. Jajko rozbełtać i za pomocą pędzelka posmarować ciasto i posypać z wierzchu kminkiem i czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować