chrupiące, łatwe i szybkie szyszki z krówek i ryżu preparowanego. Robi się je łatwo, szybko, a przepis jest bardzo wydajny. Do zrobienia szyszek potrzeba zaledwie kilku składników. Są super przekąską do chrupania. Zapraszam
15 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
***z tych proporcji wychodzi dużo szyszek ok. 30szt***
-500g krówek
-180g ryżu preparowanego (ja użyłam dwóch opakowań po 90g)
-170g masła lub margaryny
-1 łyżka kakao
Szyszki z ryżu preparowanego i krówek-smak dzieciństwa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnka najlepiej o grubym dnie dajemy masło, krówki i kakao-stawiamy na małym ogniu i wszystko rozpuszczamy mieszając by się nie przypaliło.
Pod koniec rozpuszczania można pomóc sobie trzepaczką i mieszać tak by krówki dokładnie się rozpuściły
Masę ściągamy z ognia i dodajemy ryż preparowany. Wszystko dokładnie mieszamy. Masę odkładamy do lekkiego przestudzenia. Musi ona wciąż być ciepła.
Następnie formujemy szyszki. Polecam dokładnie dociskać do siebie ziarna ryżu, wtedy szyszki są twardsze i bardziej chrupiące i zwarte. Szyszki bardzo łatwo się formują.
I nasze szyszki gotowe. Pyszna, łatwa przekąska do pochrupania :) Polecam gorąco i życzę smacznego.
Komentarze