Drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
▶Drożdże rozpuszczamy w pół szklanki ciepłego mleka z dodatkiem łyżki cukru.Dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy rozczyn na 10min aż zacznie pracować. Po tym czasie do mąki dodajemy rozczyn, jajko, pozostałe 0,5 szklanki ciepłego mleka, 3 łyżki cukru, rozpuszczone i wystudzone masło, szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy recznie lub za pomocą miksera.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
▶ Składniki na nadzienie serowe blendujemy.
▶ Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok pół centymetra na prostokąt.Smarujemy nadzeniem serowym i składamy wzdluz dlugiego boku.Kroimy paski grubości ok 3 cm i kazdy przekrecamy wokół wlasnej osi 2 razy. Buleczki odstawiamy na ok 15 min do napuszenia.Po tym czasie pieczemy ok 18 min w 180'C .Smarujemy lukrem.
Komentarze