DROŻDŻÓWKI Z SEREM

5 (1 ocen)

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Pyszne i mięciutkie drożdżówki, niczym z cukierni 🤤

  • 25 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    ▪ 30g drożdży
    ▪ 500g mąki
    ▪ 200ml mleka
    ▪ 4 łyżki cukru
    ▪ 50g masła
    ▪ 1 jajko
    ▪ szczypta soli

    Nadzienie serowe:
    ▪ 250g twarogu półtłustego
    ▪ 1 żółtko
    ▪ 2 łyżki cukru
    ▪ łyżeczka cukru waniliowego

    Lukier: pol szklanki cukru pudru+2 łyżki soku z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Drożdżówki z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    ▶Drożdże rozpuszczamy w pół szklanki ciepłego mleka z dodatkiem łyżki cukru.Dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy rozczyn na 10min aż zacznie pracować. Po tym czasie do mąki dodajemy rozczyn, jajko, pozostałe 0,5 szklanki ciepłego mleka, 3 łyżki cukru, rozpuszczone i wystudzone masło, szczyptę soli. Ciasto wyrabiamy recznie lub za pomocą miksera.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę do wyrośnięcia.
    ▶ Składniki na nadzienie serowe blendujemy.
    ▶ Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok pół centymetra na prostokąt.Smarujemy nadzeniem serowym i składamy wzdluz dlugiego boku.Kroimy paski grubości ok 3 cm i kazdy przekrecamy wokół wlasnej osi 2 razy. Buleczki odstawiamy na ok 15 min do napuszenia.Po tym czasie pieczemy ok 18 min w 180'C .Smarujemy lukrem.

    Smaczego 💕💕💕.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować