Smaczna i bardzo szybko się robi a przede wszystkim zawiera w sobie bogactwo wielu cennych witamin.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
250 g szpinaku
100 g sera chedder długodojrzewającego(min.14-m-cy)
garść orzechów włoskich
½ słoiczka pomidorów suszonych z zalewy
mała kiść winogron czerwonych
Sos:
kilka łyżek oliwy
łyżka octu balsamicznego
ząbek czosnku
sól i pieprz do smaku
Sałatka ze szpinakiem i winogronami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szpinak umyć, osuszyć, większe liście porozrywać. Orzechy drobno pokroić. Pomidory pokroić, podsmażyć na oliwie z zalewy. Przestudzić. Winogrona umyć, przekroić na połówki. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki razem wymieszać.
Sos:
Czosnek przepuścić przez praskę. Z podanych składników przygotować sos.
Sos połączyć z sałatką. Schłodzić w lodówce, tak aby wszystkie smaki przegryzły się.
Porady
Do jej przygotowania najlepiej użyć winogron bezpestkowych.
Komentarze