Dahl

Indyjska zupa, która w naszym kraju znalazła rzeszę sympatyków. Zupa dahl, to danie, które swoją prostotą i smakiem wręcz zachwyca. Bardzo zdrowa i pożywna propozycja, która idealnie nadaje się jako główne danie, lecz także jako przystawka. Jest idealną propozycją na chłodniejsze dni, a wykonać może ją prawie każdy.

Liczba przepisów: 4

Co to jest dahl?

Zupa Dahl, jest bardzo pożywna i smaczna. Mimo że to danie staje się coraz popularniejsze, to nie każdy może wiedzieć, czym jest ta potrawa. Zupa dahl przywędrowała do nas z dalekich Indii, w których jest jedną z tradycyjnych potraw tamtejszej kuchni. Danie to, wykonane jest w głównej mierze z soczewicy, ale dodawane są do niej różne składniki, aby poprawić smak. Podawać je można w formie zupy lub z ryżem.

Tradycyjny dahl wykonany jest z czerwonej soczewicy, która nadaje tej zupie konsystencji przypominającej naszą grochówkę. Dahl z soczewicy jest gęsty, a także pikantny, przez co nie każda osoba, która pierwszy raz spróbuje tej zupy ją polubi. Do jej wykonania oprócz soczewicy potrzebujemy również pomidorów, które nadadzą kremowej struktury. To danie, można wykonać z czarnej soczewicy, która jest o wiele trudniej dostępna niż czerwona. Użycie soczewicy innego koloru kompletnie zmienia smak, a także kolor samego dania – jest ona bardziej brązowa.

W innej wersji tej zupy możemy spotkać się z kolorem podobnym do złotego. Co ciekawe, ta wersja wykonana jest z zielonej soczewicy.

Oprócz zupy dahl, wykonanej z wyżej wymienionego składnika, możemy spotkać się dahlem wykonanym z kalafiora. Ten wariant można spotkać zarówno w Indii, jak i na Sri Lance. Kolejnym, dość popularnym w Polsce wariantem tej zupy, jest dahl z grochu, który diametralnie zmienia smak tego dania. Nie jest ono tak pikantne jak wersja z soczewicy, a jej konsystencja jest nieco inna. Oczywiście smak tej zupy zależny jest również od przypraw.

Jakie przyprawy pasują do dahlu?

Kuchnia indyjska, to przede wszystkim przyprawy, które przywędrowały do nas właśnie z tego regionu. Do takiego dania idealnie nadadzą się przyprawy typowe dla kuchni azjatyckiej i indyjskiej, a te coraz częściej możemy znaleźć w sklepach. Więc jakie przyprawy powinno się użyć do przygotowania dahla, aby miał on swój, niepowtarzalny smak? Przede wszystkim powinniście szukać mieszanki przypraw indyjskich, jaką jest garam masala, tandari masala lub przypraw do shoarmy. Oprócz takich przypraw można w dużych ilościach dodają imbir (od połowy łyżeczki do nawet całej), chili (proporcje takie same jak w przypadku imbiru), czosnek (dwa ząbki) i kurkumę (jedna łyżeczka). Z takich mniej oczywistych przypraw znacząco zmienia smak mleczko kokosowe, które nie używa się we wszystkich wariantach tego dania.

Jak podajemy dahl?

Dahl można podać na wiele sposobów. Najczęściej podawany jest z kolendrą, którą posypujemy zupę. Podać możemy ją również z chlebkiem naan, a także dodajemy do niej łyżkę jogurtu. Aby wzbogacić smakowo dahl, możemy do niego dodać zielony groszek. Podanie zupy dahl tak naprawdę zależy od naszych preferencji smakowych oraz od tego, ile wody użyliśmy do wykonania jej.

Ile kalorii ma dahl?

Zupa dahl ze względu na składniki, z których jest wykonana, nie należy do najbardziej kalorycznych dań. Jest ona względnie lekka, a jej wartość energetyczna wynosi zaledwie 277 kcal. Jeśli chodzi o wszystkie wartości odżywcze tego dania, to w porcji 150 gramów zawiera 15.6 gramów tłuszczów (kwasy tłuszczowe nasycone 0,2 grama, kwasy tłuszczowe jednonienasycone 1,68 gramów, kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0,68 grama oraz kwasy tłuszczowe Omega 3 0,21 grama), 23,27 gramów węglowodanów (w tym 0 gramów cukru), 9,46 gramów białka i nie zawiera w sobie soli (o ile jej nie dodamy podczas przygotowywania posiłku).

Czy dahl jest zdrowy?

Zupa dahl to bardzo zdrowe danie, a to wszystko dzięki soczewicy, która jest bogatym źródłem witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C oraz K, a także różnych soli mineralnych takich jak cynk, fosfor, magnez, potas, sód, wapń lub żelazo. Dzięki swojej wartość odżywczej jest daniem pełnowartościowym, dzięki któremu możemy, chociaż w części dostarczyć dzienne zapotrzebowanie na niektóre związki organiczne.

To może cię zainteresować