Owsianka w zupełnie nowym wydaniu. Wersja na słono - z warzywami i dodatkiem sadzonego jajka stanowi wartościowy posiłek i smakuje naprawdę wybornie. Polecam!
Warzywna owsianka z jajkiem sadzonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cieciorkę osączyć, marchewkę oraz seler obrać i pokroić w kostkę, pora przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plastry, obrany czosnek – w półplastry. W garnku rozgrzać olej z dodatkiem masła, dołożyć pora i czosnek, wsypać tymianek, oregano oraz paprykę. Smażyć 2 – 3 min, mieszając.
2.Dodać marchewkę, seler i cieciorkę i jeszcze chwilę smażyć.
Całość zalać bulionem, dodać koncentrat pomidorowy, cukier oraz sos sojowy. Gotować 20 – 25 min.
3.Na końcu wsypać płatki żytnie, wymieszać…
4.…i gotować jaszcze ok. 5 min – do zgęstnienia. Owsiankę doprawić do smaku solą i pieprzem.
Na rozgrzanym oleju usmażyć jajka sadzone, doprawiając je szczyptą soli. Jajka podawać jako dodatek do owsianki – po 1 jajku na porcję.
Komentarze