Wegański żurek z kaszą i czosnkiem niedźwiedzim

0 (0 ocen)

  • 50 min

Aromatyczna zupa w wersji wegańskiej. Bez kiełbasy i jajek oraz śmietany też mogą być święta! :)

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki:
    0,5 l domowego zakwasu z żytniej mąki przepis na zakwas
    1 l wywaru warzywnego (włoszczyzna jak do rosołu)
    3 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    4 ząbki czosnku
    1 opalona duża cebula
    1 dodatkowa cebula do podsmażenia w kostce
    1/2 szklanki kaszy perłowej
    1 łyżka suszonego majeranku
    kilka liści czosnku niedźwiedziego
    ziemniaki ugotowane w mundurkach (ilość wg uznania)
    sól, pieprz, cukier do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Barszcz Żurek Żur Zakwas

Wegański żurek z kaszą i czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy 1 l wywaru z włoszczyzny, dodajemy liście laurowe, ząbki czosnku, ziele angielskie oraz opaloną cebulkę. Gdy bulion się zagotuje, dodajemy kaszę i gotujemy ją aż zmięknie (pół godziny). Później wlewamy zakwas. I gotujemy przez 5 minut.
  • 2. Dodajemy majeranek, posiekany czosnek niedźwiedzi oraz pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. Żurek podajemy z ziemniakami ugotowanymi w łupinach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Czosnek niedźwiedzi Kasza

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować