LABNEH - serek z jogurtów greckich z czosnkiem niedźwiedzim

4.5 (146 ocen)

  • 24 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Pyszny, kremowy i puszysty serek z jogurtów greckich z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, posiekanego szczypiorku oraz cebulki i odrobiny czosnku. Jego smak Cię oczaruje.

  • 24 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 1200 ml jogurtu greckiego ( 3 x 400 ml )
    1 płaska łyżka soli
    1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu
    2 łyżki posiekanego czosnku niedźwiedziego
    2 łyżki posiekanego szczypiorku
    2 małe ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

    gaza
    kawałek sznurka
    sitko
    miska
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Kanapki Dodatki Krem Pasty Ser

Labneh - serek z jogurtów greckich z czosnkiem niedźwiedzim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do jogurtu dodajemy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Na sitko wyłożone gazą wylewamy jogurt.
    Zbieramy boki gazy i ściskamy tworząc taką bombkę. Związujemy mocno i wieszamy nad miską by nadmiar płynu spokojnie sobie kapał i w takiej formie zostawiamy aż do następnego dnia. Na drugi dzień serek już jest gotowy.

    z podanym proporcji powinno nam wyjść 0,5 kg serka

Porady

smak serka może być taki jaki tylko chcemy np.z suszonymi pomidorami, papryką, szczypiorkiem, rzodkiewką, po prostu taki na jaki tylko mamy smak ochotę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grecka Turecka Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować