Pieczarki portobello z ryżem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Obiad prosty i bez zbędnego siedzenia w kuchni... Portobello nadziewane brązowym ryżem z dodatkiem drobno siekanych orzechów, prażonych ziaren słonecznika, żółtego sera, szalotki i suszonych pomidorów . Przepis na 3 porcje.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 5-6 sztuk dużych pieczarek portobello
    150 g ryżu
    3-4 łyżki ziaren słonecznika
    kilka sztuk orzechów włoskich
    kilka sztuk orzechów laskowych
    3-4 pomidory suszone w oliwie
    1 cebula szalotka
    50 g żółtego sera
    sól i pieprz do smaku
    oliwa do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dodatki

Pieczarki portobello z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczarki portobello z ryżem 1. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Z pieczarek odciąć nóżki i pokroić je w kosteczkę. Kapelusze natrzeć oliwą, obsypać odrobiną soli i pieprzu, odłożyć. Orzechy drobno pokroić i razem ze słonecznikiem uprażyć na patelni z odrobiną oliwy. Cebulę i pomidory suszone drobno pokroić. Na tej samej patelni z dodatkiem oliwy usmażyć pokrojone nóżki pieczarek razem z cebulą. Ser zetrzeć na drobnej tarce.

    W misce wymieszać ryż, uprażone orzechy, słonecznik, usmażoną cebulę i nóżki pieczarek, większą część tartego sera (reszta będzie do posypania grzybów), suszone pomidory, można wlać trochę oliwy z pomidorów suszonych, na koniec doprawić solą i pieprzem.

    Pieczarki nadziewać farszem, posypać tartym serem i przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni termoobieg przez 15-20 minut do zrumienienia.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki Portobello Ryż Porto

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować