Śledzie w czerwonym winie

4.48 (183 ocen)

Popularne "matiasy" w sosie przygotowanym na bazie czerwonego wina.

Składniki:

  • 6 dużych płatów śledziowych a'la matias (około 500g) - wymoczone

    Sos:
    100 g oczyszczonych pieczarek
    2 średnie białe cebule
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
    2/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina
    sok z 1/2 limonki
    3 łyżki oleju
    pieprz czarny mielony do smaku
    cukier do smaku
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

4.48 (183 ocen)

Śledzie w czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Śledzie w czerwonym winie 1. Cebule posiekać, pieczarki pokroić na małe kawałki - dusić na oleju 5 min, mieszając.
  • Śledzie w czerwonym winie 2. Następnie wlać wino i sok z limonki, dodać natkę pietruszki - gotować 15 min. Po tym czasie dołożyć koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać i gotować jeszcze 2 - 3 min. Doprawić do smaku. Sos wystudzić.
  • Śledzie w czerwonym winie 3. Śledzie pokroić na kawałki wg uznania, wymieszać z przygotowanym sosem. Całość przełożyć do zamykanego pojemnika. Włożyć do lodówki. Podawać po 1 - 2 dniach przechowywania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować