Tartaletki przygotowane na mecz Portugalia-Hiszpania. Po przegranym meczu możemy się pocieszyć pyszną przekąską. Spód zrobiłam z dodatkiem białego sera, ale Wy możecie zrobić klasyczne ciasto kruche
Portugalskie jajeczne tartaletki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przed przygotowaniem ciasta najlepiej masło pokroić w kostkę i schłodzić w lodówce. Następnie wszystkie składniki szybko zagnieść palcami lub posiekać nożem do połączenia składników, zawinąć w folię i odstawić do lodówki na godzinę.
Po tym czasie wyjąć, uformować wałek i pociąć na 12 równych kawałków, po czym każdym wylepić dołki w formie do muffinek. Nie wykładamy papilotkami (przyklejają się do ciasta) i nie ma potrzeby smarować, ciasto ładnie odchodzi po upieczeniu.
Na ciasto wykładamy folię aluminiową lub papier do pieczenia i wysypujemy ryżem lub fasolą jako obciążenie. Pieczemy przez 10 min. w temp. 200'C, po czym zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze 5-7 min.
Żółtka, cukier, śmietankę i mleko ubijamy około 3 minuty aż osiągnie puszystą konsystencję i wlewamy do muffinkowych ciastek. Pieczemy do czasu aż masa jajeczna zetnie się i nabierze brązowego koloru.
Komentarze