Tartaletki z kremówką i owocami

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób

Bardzo kruchutkie tartaletki na bazie śmietany kremówki i świeżych owoców. Idealny deser na upały oraz na przyjęcie dla dzieci. Przepis mojego autorstwa. Te babeczki upiekłam na przyjęcie dla siostrzenicy, znikły w mgnieniu oka.

  • 40 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kg mąki tortowej
    1 kostka margaryny
    150 g cukru pudru
    5 żółtek

    Krem:
    1/2 l śmietany kremówki
    100 g cukru pudru
    1 opakowanie cukru waniliowego

    Oraz:
    1 galaretka cytrynowa
    świeże owoce np. winogrono czerwone, banan, kiwi,truskawka,
    1 galaretka truskawkowa i cytrynowa ( kostka)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tartaletki Kruche ciasto Desery

Tartaletki z kremówką i owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę wysiekać z margaryną, dodać przesiany cukier puder, żółtka. Zagnieść ciasto i wylepiać tartaletki. Piec ok. 10 minut w 160 stopniach. Wyjąć i ostudzić. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, wymieszać cukier waniliowy i resztę cukru pudru. Worek cukierniczy wypełnić kremem i na każdą tartaletkę wycisnąć krem. Ułożyć na niej owoce. Przygotować galaretkę cytrynową, tężejącą posmarować owoce. Galaretkę truskawkową i cytrynową rozpuścić w dwóch osobnych szklankach. Gdy stężeje pokroić w drobną kostkę. Poukładać na tartaletkach. Babeczki odstawić do lodówki, aż galaretka zastygnie.

Porady

Foremek nie smarujemy masłem gdyż ciasto jest tłuste. I bardzo fajnie babeczki wychodzą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować