Głąbki z czerwonej kapusty w sosie z czerwonego wina

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Gołąbki powstały przypadkiem z liści od kapusty którą ukisiłam. A do tego przygotowałam sos! Ale jaki! Szalotka, czerwone wino, ocet balsamiczny, winogrona, żurawina i figi, anyż, goździki, tymianek. Niepodziewanie mieliśmy niesamowicie smaczny obiad. Rodzina jadła z piersią z kaczki.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 liści z czerwonej kapusty (tyle miałam)
    Na sos:
    szklanka czerwonego wina
    pół szklanki octu z czerwonego wina balsamicznego
    2 szalotki
    łyżeczka suszonych żurawin
    Figa świeża ( ale może być posiekana suszona - choć figa nie jest konieczna, jej brak nie zrujnuje smaku)
    winogrona ciemne drobne kilka sztuk lub jak ktoś lubi rodzynki - ja nie lubię dałam winogrona
    szczypta mielonego anyżu
    szczypta cynamonu
    2 goździki
    olej rzepakowy
    tymianek suszony ok pół łyżeczki
    Farsz:
    100 gram ryżu basmati ( gotowanie 10 minut)
    pół szklanki czarnej soczewicy ( gotowanie 30 minut)
    sól, olej
    1i szalotka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Głąbki z czerwonej kapusty w sosie z czerwonego wina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki z czerwonej kapusty w sosie z czerwonego wina 1. Liście z kapusty zdjęłam przed siekaniem do kiszenia. Bardzo łatwo się zdejmowały. Jeśli z twojej główki kapusty schodziłoby gorzej, wtedy wytnij głąb i obgotuj a potem zdejmij liście, tyle ile potrzebujesz.
    Zdjęte liście pozbawiałam nerwu biegnącego przez środek liścia, odcięłam też kawałek twardej części od nasady. Włożyłam do garnka z wrzącą osoloną wodą na sito do parowania. Parowałam ok 5 minut. Kiedy liście były już miękkie. Zdjęłam delikatnie na durszlak i wystudziłam. W miedzy czasie przygotowywałam nadzienie. Szalotkę pocięłam w drobną kostkę i zaczął się szklić. Dodałam wcześniej ugotowaną soczewicę i ryż. Doprawiłam pieprzem i tymiankiem ( może być też majeranek).

    Farsz zawinęłam w liście kapusty, ułożyłam w tym samym naczyniu do parowania i gotowały się ok 20 minut.

    Sos: Szalotkę pocięłam w drobną kostkę, zeszkliłam na odrobinie oleju,wlałam wino i ocet, posoliłam do smaku. Dodałam resztę składników. Odparowałam aż zrobił się gęsty sos. Trzeba pilnować, mój w pewnym momencie zrobił się za gęsty, dolałam wodę. Pod koniec dodałam także suszony tymianek.

    Gołąbki włożyłam na patelnię z sosem. Chwilę jeszcze się dusiły. Można też gołąbki zapiec w naczyniu żaroodpornym i upiec polewając przed podaniem sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerwona kapusta Czerwone wino Ocet

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować