Ciasto Fale Dunaju z jabłkami

4.47 (197 ocen)

Pyszne ciasto z jabłkami, na które przepis znalazłam w "Wielkiej księdze ciast siostry Anastazji".

Składniki:

  • Ciasto:
    25 dag masła
    25 dag cukru pudru
    30 dag mąki
    6 jajek
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki mleka
    2 płaskie łyżki kakao

    Krem:
    2 budynie śmietankowe lub waniliowe
    5 łyżek cukru
    25 dag masła
    1/2 l mleka
    1 cukier waniliowy
    olejek waniliowy

    Polewa:
    10 dag margaryny
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3 pełne łyżki kakao
    2 łyżki mleka
    10 dag cukru pudru
    olejek rumowy

    Dodatkowo:
    1 kg jabłek
Wystaw ocenę:

4.47 (197 ocen)

Ciasto fale dunaju z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Masło utrzeć z cukrem dodając po 1 żółtku. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać, dodając mleko. Ciasto podzielić na 2 części. Z białek ubić pianę. Do I części ciasta dodać 2/3 piany, a do II części ciasta dodać kakao i resztę piany. Delikatnie wymieszać.
  • * 2. Do formy (25/35 cm.) wylać ciasto jasne. Na jasne wylać delikatnie ciasto ciemne. Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki, układać na wierzchu, grubszą stronę lekko wciskając w ciasto. Piec w temp. 160 - 180*C ok. 40 min.
  • 3. Krem:
    Na mleku ugotować budyń. Masło ucierać z cukrem i stopniowo dodawać budyń. Dodać olejek waniliowy. Masę wyłożyć na zimne ciasto i zalać polewą.
  • 4. Polewa:
    wszystkie składniki wymieszać i zagotować na małym ogniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Masa budyniowa Kasza Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować