Ciasto fale dunaju z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Masło utrzeć z cukrem dodając po 1 żółtku. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać, dodając mleko. Ciasto podzielić na 2 części. Z białek ubić pianę. Do I części ciasta dodać 2/3 piany, a do II części ciasta dodać kakao i resztę piany. Delikatnie wymieszać.
2.Do formy (25/35 cm.) wylać ciasto jasne. Na jasne wylać delikatnie ciasto ciemne. Jabłka obrać i pokroić na ćwiartki, układać na wierzchu, grubszą stronę lekko wciskając w ciasto. Piec w temp. 160 - 180*C ok. 40 min.
3.Krem:
Na mleku ugotować budyń. Masło ucierać z cukrem i stopniowo dodawać budyń. Dodać olejek waniliowy. Masę wyłożyć na zimne ciasto i zalać polewą.
4.Polewa:
wszystkie składniki wymieszać i zagotować na małym ogniu.
Komentarze