Czekoladowy gulasz ze schabu

3.67 (3 ocen)

Mięso w nietuzinkowym wydaniu. Trochę obawiałam się werdyktu domowników, ku mojemu zaskoczeniu gulasz bardzo zasmakował Rodzince. Cząstki schabowe w aromatycznym sosie z dodatkiem czekolady, suszonych śliwek, oregano kubańskiego oraz typowych dla kuchni orientalnej przypraw.

Składniki:

  • 1,2 kg schabu wieprzowego bez kości
    3 małe białe cebule (3 x 50 g)
    6 liści oregano kubańskiego
    50 g suszonych śliwek be pestek
    50 g czekolady deserowej 45% kakao
    4 – 5 łyżek oliwy
    1 szklanka śmietanki 12%
    1 szklanka wody
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    ¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej
    ½ łyżeczki mielonych owoców kolendry
    ½ łyżeczki imbiru mielonego
    ¼ łyżeczki cynamonu mielonego
    ¼ łyżeczki mielonego kuminu (kminu rzymskiego)
    sól do smaku
    pieprz kolorowy mielony do smaku
Wystaw ocenę:

3.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Desery Dania główne

Czekoladowy gulasz ze schabu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Czekoladowy gulasz ze schabu 1. Mięso umyć, wysuszyć, pokroić w kostkę (1,5 – 2 cm), następnie wymieszać z papryką słodką i ostrą oraz szczyptą soli. Odłożyć na ok. 30 min.
    W rondlu rozgrzać oliwę, wrzucić obrane i posiekane cebule oraz drobno pokrojone śliwki. Wsypać kolendrę, imbir, cynamon i kumin. Smażyć 2 – 3 min.
  • Czekoladowy gulasz ze schabu 2. Następnie dołożyć mięso i dokładnie obsmażyć (ok. 10 min, mieszając).
  • Czekoladowy gulasz ze schabu 3. Całość zalać wodą i śmietanką, po czym dusić bez przykrycia do miękkości mięsa (ok. 40 min), co jakiś czas mieszając.
  • Czekoladowy gulasz ze schabu 4. Oregano posiekać, czekoladę połamać na kostki.
  • Czekoladowy gulasz ze schabu 5. Składniki dołożyć na końcu do gulaszu. Podgrzewać, mieszając, do rozpuszczenia, po czym krótko gotować.
  • Czekoladowy gulasz ze schabu 6. Gulasz doprawić solą i kolorowym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować