Knedle z truskawkami, sosem czekoladowym z miodem i orzeszkami

5 (148 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Prawdziwie pyszne i wiosenne danie.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    2 kg mączystych ziemniaków
    2 szklanki mąki pszennej
    3 duże jajka
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki kaszy manny błyskawicznej

    Nadzienie:
    kilkanaście sztuk świeżych truskawek
    cukier

    Polewa czekoladowo-truskawkowa:
    10 dag gorzkiej czekolady
    1/2 szklanki soku truskawkowego
    150 ml śmietanki kremowej
    2 płaskie łyżki miodu lipowego
    2 łyżki posiekanych drobno orzechów arachidowych

    Dodatkowo:
    Melisa cytrynowa do dekoracji
Wystaw ocenę:

5 (148 ocen)

Knedle z truskawkami, sosem czekoladowym z miodem i orzeszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, zimne skręcić w maszynce do mięsa, dodać mąkę sól oraz jajka i kasze mannę , zagnieść jednolite ciasto.

    Odrywać po kawałku spłaszczając, w środek wkładać obrane z szypułek i obtoczone w cukrze truskawki-po jednej do środka, i formować okrągłe jednolite kule.

    Gotować w osolonym wrzątku około 7-8 minut, odcedzić i wyłożyć na talerz.
  • 2. Sos czekoladowo-truskawkowy:
    Sok truskawkowy zagotować ze śmietanką.

    Zestawić z ognia, dodać połamaną czekoladę , zostawiamy na dwie trzy minuty aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy dodać miód i dokładnie całość wymieszać.

    Wsypać posiekane drobno orzechy, znów wymieszać. Gotowym sosem polać gorące knedle.
    Podawać od razu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Miód Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować