Knedle z truskawkami, sosem czekoladowym z miodem i orzeszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, zimne skręcić w maszynce do mięsa, dodać mąkę sól oraz jajka i kasze mannę , zagnieść jednolite ciasto.
Odrywać po kawałku spłaszczając, w środek wkładać obrane z szypułek i obtoczone w cukrze truskawki-po jednej do środka, i formować okrągłe jednolite kule.
Gotować w osolonym wrzątku około 7-8 minut, odcedzić i wyłożyć na talerz.
2.Sos czekoladowo-truskawkowy:
Sok truskawkowy zagotować ze śmietanką.
Zestawić z ognia, dodać połamaną czekoladę , zostawiamy na dwie trzy minuty aż czekolada zacznie się rozpuszczać wtedy dodać miód i dokładnie całość wymieszać.
Wsypać posiekane drobno orzechy, znów wymieszać. Gotowym sosem polać gorące knedle.
Podawać od razu.
Komentarze