Czekoladowe kulki sezamowe

4.49 (177 ocen)

  • Łatwy

Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie rzeczy to z pewnością mu to posmakuje. Jednak ostrzegam, że kuleczki należy zjeść zaraz po usmażeniu. Na następny dzień są kleiste.

  • Łatwy

Składniki:


  • - mąka ryżowa: 250 gramów
    - drobny cukier: 65 gramów
    - wrzątek: 100 mililitrów
    - zimna woda: 100 mililitrów
    - gorzka czekolada: 100 gramów
    - sezam: 80 gramów
    - olej: 650 mililitrów
Wystaw ocenę:

4.49 (177 ocen)

Zobacz również:

Desery Kulki

Czekoladowe kulki sezamowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukier rozpuszczamy we wrzątku, doajemy do niego zimną wodę.

    Czekoladę dzielimy na 24 części.

    Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy wodę z rozpuszczonym cukrem.

    Mieszamy a następnie wyrabiamy gładkie ciasto.
  • 2. Dzielimy je na 12 kulek.

    W każdej robimy otwór i wkładamy do niego 2 kawałki czekolady

    Zlepiamy, nadajemy jej okrągły kształt i obtaczamy w sezamie.
  • 3. Olej rozgrzewamy w wysokim garnku ( do temperatury 180 stopni).

    Będzie gotowy gdy kawałek ciasta zrumieni się po 15 sekundach.

    Do oleju wrzucamy po kilka kulek i smażymy aż się zrumienią, około 4 minuty.

    Usmażone wykładamy na papier aby wchłoną tłuszcz.
  • Czekoladowe kulki sezamowe 4. Podajemy ciepłe.

    Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Mąka ryżowa Sezam

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Chińska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować