Deser z kruszonką, bitą śmietaną i musem z porzeczek

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Na krzaczkach pojawiły się właśnie czarne porzeczki, idealnie nadadzą się one do przygotowania deseru. Ponieważ są dość kwaśne to idealnie przełamują słodycz kruszonki i bitej śmietany. Taki deser bardzo polecam.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kruszonka:
    10 dag mąki tortowej
    5 dag masła
    5 dag cukru

    Bita śmietana:
    330 ml śmietanki kremówki 30 %
    cukier puder do smaku
    kakao według uznania

    Mus z owoców:
    1 szklanka czarnych porzeczek
    cukier do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Bita śmietana Kruszonka

Deser z kruszonką, bitą śmietaną i musem z porzeczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kruszonka: Składniki na kruszonkę przekładamy do miski i rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki, następnie wkładamy ją do lodówki na około 30 minut. Po tym czas rozsypujemy ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 20-25 minut. Podczas pieczenia kruszonkę często mieszamy. Upieczoną dokładnie studzimy i przesypujemy do 4 szklanek.
  • 2. Śmietanka: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier puder i kakao według uznania i dokładnie ubijamy.
  • 3. Mus: Owoce porzeczki oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie miksujemy blenderem ręcznym na gładki mus dodając cukier według uznania.
  • 4. Następnie do szklanek na przemian nakładamy bitą śmietanę i mus. Bitą śmietanę nakładałam za pomocą rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.
  • 5. Deser podajemy od razu lub schłodzony z lodówki. Życzę smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bita śmietana Owoce Czarna porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować