Cytrynowiec - ciasto

4.5 (146 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Cytrynowiec to bardzo smaczne i delikatne ciasto. Łatwo wyczuwalny smak cytryny przynosi orzeźwienie. Moi goście byli zachwyceni!

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • * Na biszkopt:

    * 5 jajek rozm. L
    * 5 łyżek mąki
    * 5 łyżek cukru
    * 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa cytrynowa:

    * 2 szklanki wody
    * 1/2 szklanki soku z cytryn (2-3 cytryny)
    * 1 masło 20 dkg
    * 2 budynie waniliowe lub śmietankowe
    * 1 szklanka cukru

    Bita śmietana:

    * 330 - 350 ml śmietanki 30 %
    * 1 galaretka cytrynowa

    Polewa:

    * 12 dkg masła
    * 3 łyżki kakao
    * 5 łyżek cukru
    * 2 łyżki wody
    * 3 łyżki śmietany 30 %
    * 1 łyżeczka żelatyny

    Dodatkowo:

    * herbatniki kakaowe ok. 15 dkg
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Cytrynowiec - ciasto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam z cukrem. Kolejno dodawałam żółtka a na koniec mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszałam.

    Piekłam w blaszce 21x24 cm wyłożonej papierem do pieczenia w 170 stopniach przez ok. 30 minut.

    Zagotowałam 1 szklankę wody z sokiem z cytryny i cukrem. W drugiej szklance wody wymieszałam budyń i wlewałam do gotującego się soku i wody z cukrem. Ugotowałam budyń i odstawiłam do ostygnięcia.

    Mikserem utarłam masło i po łyżce dodawałam cytrynowy budyń. Utarłam na puszystą masę.
    Wyłożyłam na biszkopt i równo rozsmarowałam. Wstawiłam do lodówki i w tym czasie ubiłam śmietanę na sztywno.
    Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 1/2 szklanki gorącej wody i ostudziłam. Cienką strużką wlewałam galaretkę do bitej śmietany. Wymieszałam dokładnie i wylałam na masę cytrynową.
    Śmietanę równo rozsmarowałam i wyłożyłam na nią herbatniki.

    Zrobiłam polewę.

    Wodę podgrzałam w rondelku i rozpuściłam w niej masło. Dodałam przesiane kakao i cukier. Wymieszałam aż cukier się rozpuścił i składniki zaczęły się łączyć. Dolałam śmietankę. Wymieszałam.

    W 1/5 szklanki gorącej wody rozpuściłam żelatynę i dolałam do polewy.

    Zanim wylałam polewę na herbatniki ostudziłam ją dobrze.

    Takie ciasto wstawiłam na noc do lodówki.

Porady

Notatki: *użyłam do wykończenia ciasta herbatników kakaowych, mogą być oczywiście i zwykłe jasne herbatniki. *biszkopt do tego ciasta jest jak puszek, idealnie pasuje na spód Cytrynowca. *można dolać odrobinę więcej soku z cytryn tak do 3/4 szklanki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Sylwester

Podobne przepisy

To może cię zainteresować