Ciasto na biszkopcie cytrynowym. Ciasto z masą cytrynowo- budyniową i z piankową i galaretką też cytrynową. Ciasto wyszło delikatne, tortowe, orzeźwiające i przepyszne.
1 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
BISZKOPT CYTRYNOWY:
-5 jajek
-180 g. cukru
-100 g. mąki tortowej
-100 g. mąki ziemniaczanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-ok. 100 ml. oleju
-sok z 1/2 cytryny
-skórka z 1 cytryny
NASĄCZENIE:
-sok cytrynowy z wodą i cukrem
MASA BUDYNIOWO-CYTRYNOWA:
-900 ml. wody
-125 ml. soku z cytryny
-150 g. cukru
-2 budynie cytrynowe( mogą być śmietankowe)
-200 g. masła
-1 galaretka cytrynowa
Biszkoptowy ''mega cytrynowiec'' z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt cytrynowy- Cytrynę sparzyć, wyszorować i zetrzeć na tarce, na drobnych oczkach, tylko żółtą część. Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem. Następnie dodawać po żółtku i ubijać. Przesiewać mąki z proszkiem i jednocześnie mieszać łopatką. Na koniec wmieszać sok i skórkę z cytryny, oraz olej. Mieszać dokładnie ale nie za długo. Przelać do blaszki 30x40 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175 *.
2.Zdrapać skórkę z biszkoptu i ułożyć w tej samej blaszce, co biszkopt się piekł. Najpierw blaszkę wyżej zabezpieczyć papierem. Nasączyć rozrzedzonym sokiem cytrynowym z wodą i cukrem.
3.masa budyniowo-cytrynowa: Budynie rozmieszać z 1 szklanką wody. Resztę wody wlać do garnka dodać, sok , cukier i zagotować. Ugotować budyń, zdjąć z pieca i wmieszać najpierw galaretkę a potem masło. Ostudzić do letniego, często mieszając i wylać na biszkopt.
4.Poukładać biszkopciki, jeden obok drugiego.
5.pianka- Galaretki rozpuścić w przegotowanej i gorącej wodzie. Ostudzić do lekkiego tężenia. Śmietankę ubić z fixem a potem tężejącą galaretką.
Wylać do blaszki i rozsmarować ząbkowaną szpatułką. Schłodzić w lodówce.
6.galaretka- Galaretki rozpuścić jak poprzednio i ostudzić do lekkiego tężenia. Wylać na ciasto i ponownie schłodzić.
7.Ciasto przetrzymywać w lodówce i kroić ciepłym i ostrym nożem.
Komentarze