Ciasto cytrynowe z masą budyniową

4.46 (182 ocen)

  • 60 min

Delikatne ciasto cytrynowe z masą budyniową i cytrynowym lukrem. Pycha!

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    350 g margaryny
    2,5 szklanki mąki pszennej
    1 i 2/3 szklanki cukru
    6 jajek
    cukier waniliowy
    skórka i sok z jednej cytryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    0,5 l mleka
    1 szklanka cukru
    cukier waniliowy
    200 g masła
    1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
    1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Lukier:
    200 g cukru pudru
    sok z jednej cytryny
Wystaw ocenę:

4.46 (182 ocen)

Ciasto cytrynowe z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto cytrynowe:
    Margarynę rozpuścić i ostudzić.
    Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać cukier waniliowy oraz żółtka i zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. Na koniec dodać sok i skórkę otartą z cytryny oraz margarynę i dokładnie zmiksować. Przelać do blaszki 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok 30-40 min. Ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty. Można masę podzielić na dwie części i upiec dwa osobne placki.
  • 2. Masa budyniowa:
    Z pół litra mleka odlać pół szklanki a resztę zagotować. Do gotującego mleka dodać cukier i cukier waniliowy oraz masło i mieszać do rozpuszczenia masła. W odlanym mleku rozpuścić obie mąki i wlać do gotującej masy i ponownie zagotować. Gorącą masą przełożyć blaty ciasta. Kiedy masa ostygnie wstawić do lodówki.
  • 3. Lukier:
    Cukier i sok dokładnie wymieszać i ucierać do białości aby polewa była lejąca. Gotowym lukrem polać ciasto i dowolnie udekorować. Smacznego :)

Porady

Do lukru zamiast soku można dać wodę lub zrobić proporcje pół na pół jeśli polewa będzie za kwaśna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Cytryna Masa budyniowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować