Delikatne ciasto cytrynowe z masą budyniową i cytrynowym lukrem. Pycha!
60 min
Składniki:
Ciasto:
350 g margaryny
2,5 szklanki mąki pszennej
1 i 2/3 szklanki cukru
6 jajek
cukier waniliowy
skórka i sok z jednej cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa budyniowa:
0,5 l mleka
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
200 g masła
1 i 1/2 łyżki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
Ciasto cytrynowe z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto cytrynowe:
Margarynę rozpuścić i ostudzić.
Białka ubić z cukrem na sztywno. Dodać cukier waniliowy oraz żółtka i zmiksować. Dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. Na koniec dodać sok i skórkę otartą z cytryny oraz margarynę i dokładnie zmiksować. Przelać do blaszki 22 x 37 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach ok 30-40 min. Ciasto ostudzić i przekroić na dwa blaty. Można masę podzielić na dwie części i upiec dwa osobne placki.
2.Masa budyniowa:
Z pół litra mleka odlać pół szklanki a resztę zagotować. Do gotującego mleka dodać cukier i cukier waniliowy oraz masło i mieszać do rozpuszczenia masła. W odlanym mleku rozpuścić obie mąki i wlać do gotującej masy i ponownie zagotować. Gorącą masą przełożyć blaty ciasta. Kiedy masa ostygnie wstawić do lodówki.
3.Lukier:
Cukier i sok dokładnie wymieszać i ucierać do białości aby polewa była lejąca. Gotowym lukrem polać ciasto i dowolnie udekorować. Smacznego :)
Porady
Do lukru zamiast soku można dać wodę lub zrobić proporcje pół na pół jeśli polewa będzie za kwaśna.
Komentarze