Pierogi z kaszanką, boczkiem i jabłkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pierogami z kaszanką rozpoczynam czas na świąteczne przepisy. Pierogi mają bardzo ciekawy smak, niepotrzebnie bałam się tego zestawienia, bardzo polecam.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki:
    Ciasto:
    500 g mąki pszennej
    gorąca woda
    duże jajko

    Farsz
    500 g kaszanki
    1 cebula
    1 centymetrowy plaster surowego boczku
    czarny pieprz
    szczypta cynamonu
    szczypta zmielonych goździków

    Do podania
    1 podsmażona cebula lub skwarki
    czarny pieprz
    natka pietruszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kaszanka Pierogi

Pierogi z kaszanką, boczkiem i jabłkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W rondlu podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek następnie posiekaną cebulę.
    Dodajemy kaszankę pokrojoną w plartry i jabłko starte na tarce o dużych oczkach.
    ​Smażymy aż kaszanka się rozpadnie, doprawiamy pieprzem, cynamonem i goździkami. Studzimy.
    Składniki ciasta bardzo dokładnie zagniatamy. Umieszczamy ciasto pod ściereczką by nie obeschło lub nakrywamy ciepłą miską.
    Kawałki ciasta rozwałkowujemy na ulubioną grubość, podsypując delikatnie mąką.
    Szklanką wycinamy kółka, na każdym układamy łyżeczkę farszu, sklejamy brzegi.
    W garnku zagotowujemy osoloną wodę, solimy, zmniejszamy ogień. Pierogi gotujemy partiami. Podajemy z cebulką, posypane natką pietruszki.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować