Zapraszam na soczysty schab w rozmarynowo-cytrynowej skorupce serwowany w towarzystwie jabłek grójeckich i cykorii duszonej na miodzie pitnym. Prosty i smakowity obiad- idealny na rodzinne popołudnia.
2 godz.
Składniki:
Składniki:
schab z kością ok. 2 kg
2 ząbki czosnku
dwie łyżki posiekanych świeżych igiełek rozmarynu
skórka z 1 cytryny
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżka soli
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
pół łyżeczki mielonej trawy cytrynowej
pół łyżeczki startego świeżego imbiru
Prażone jabłka grójeckie z cykorią na miodzie pitnym:
· 2 jabłka grójeckie ChOG
· 2 cykorie
· 100 ml trójniaku
· łyżeczka podkarpackiego miodu spadziowego
· sól
· pieprz
· rozmaryn - garść drobno posiekanych igiełek
· łyżka oleju rzepakowego
Pieczony schab rozmarynowo-cytrynowy z kostką z prażonymi jabłkami i cykorią na miodzie pitnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Łączymy ze sobą rozmaryn, skórkę z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, olej, sól, trawę cytrynową, imbir i pieprz. Mieszanką nacieramy osuszony schab. Układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok. 90-95 minut. Podajemy z jabłkami i cykorią przygotowanymi na miodzie pitnym.
2.Prażone jabłka grójeckie z cykorią na miodzie pitnym:
Na patelni podgrzewamy olej. Dodajemy obrane i podzielone na ósemki jabłka i pokrojone w pióra cykorie (uprzednio pozbawione gorzkiego rdzenia). Chwilę podsmażamy na dużym ogniu. Następnie podlewamy miodem pitnym i jeszcze chwilę prażymy. Doprawiamy miodem, solą, pieprzem i rozmarynem. Podprażone jabłka z cykorią serwujemy razem ze schabem. Do tak przygotowanego schabu z jabłkami i cykorią idealnie pasują młode ziemniaki pieczone ze szczypiorkiem. Smacznego!
Komentarze