Tarta na bazie migdałowego pesto z cykorią i gruszkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Dziś przepis na wytrawną tartę z wykorzystaniem migdałowego pesto na bazie roszponki. Goryczkowaty smak cykorii zostaje przełamany słodyczą gruszek. Całość zapieczona jest pod serowym beszamelem z wykorzystaniem dwóch gatunków sera. Naprawdę fajna propozycja obiadowa.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki:
    Na ciasto:
    · 1,5 szklanki mąki pszennej
    · 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    · 0,5 łyżeczki soli
    · 2 żółtka
    · 100 g zimnego masła
    · 2 duże łyżki migdałowego pesto na bazie roszponki
    Farsz:
    · 4 cykorie
    · 2 średnie gruszki
    · 100 g masła
    · 2 łyżki mąki pszennej
    · 2 szklanki mleka
    · sól
    · pieprz
    · gałka muszkatołowa
    · 1 jajko
    · 1 garść startego sera królewskiego
    · 1 garść startego sera mimolette
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Pesto

Tarta na bazie migdałowego pesto z cykorią i gruszkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Spód tarty- piękny zielony kolor od migdałowego pesto 1. Ciasto- Mąkę łączymy z solą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło i pesto i dobrze siekamy. Dodajemy żółtka, całość dobrze wyrabiam. Schładzamy pół godziny w lodówce. Ciasto przekładamy do formy na tartę o średnicy 26 cm. Foremkę należy wysmarować masłem i obsypać mąką. Ciasto nakłuwamy widelcem. Podpiekamy 15 minut w temp. 180 stopni.
  • Przygotowanie tart- cykorie i gruszki na kruchym cieście 2. Cykorie dobrze myjemy, moczymy przez godzinę w wodzie posłodzonej 1 dużą łyżką cukru. Przygotowujemy sos- masło topimy, dodajemy mąkę i chwilkę przesmażamy na niewielkim ogniu. Całość zalewamy mlekiem- dodajemy je stopniowo, sos mieszamy miotełką, aby podczas dolewania płynu nie powstały nam grudki. Cały czas mieszając dodajemy jajko. Sos mieszamy cierpliwie do momentu, aż zacznie gęstnieć. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy sery. Na przestudzony spód układamy plastry gruszki (owoce obieramy ze skórki, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki). Na gruszce układamy cykorię (odcinamy końcówki od strony głąbów, każdą cykorię przecinamy na pół i za pomocą- małego nożyka wycinamy głąby- to właśnie w nich gromadzi się najwięcej goryczki).
  • Tarta na bazie migdałowego pesto z cykorią i gruszkami 3. Całość zalewamy sosem serowym. Pieczemy ok. 35-40 minut w temp. 180 stopni. Dekorujemy ziołami. Smacznego!

Porady

Tarta smaczna jest zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można też przygotować indywidualne porcje dla każdego- w formie tartaletek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cykoria Gruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.5 (156 ocen)

Tarta z cykorią

4.5 (156 ocen)

Tarta z cykorią

Konto nieaktywne ... 1 godz. 10 min

To może cię zainteresować