REKLAMA

Sposób przygotowania:

Ilość osób:

Sposób podania:


Poziom trudności:


Czas przygotowania:

Inne:

Przepisy na: Cykoria

Cykoria to jadalne warzywo należące do rodziny roślin astrowatych. Można spotkać kilka gatunków, spośród których najpopularniejsze są cykoria korzeniowa, cykoria sałatowa, cykoria endywia oraz cykoria podróżnik. Roślinę tę można znaleźć w sklepach od listopada do kwietnia, czyli w okresie, w którym dostęp do sezonowych warzyw jest najbardziej utrudniony. Była znana już w starożytności, kiedy służyła do leczenia chorób skórnych oraz oczyszczania organizmu. Wróciła do łask po wielu latach, co stanowi zasługę Belgów, którzy uprawiają ją od XIX wieku.

liczba przepisów: 77
Dodane przez: Gregorhspeed DSC_1166

Cykorie po flamandzku

Kuchnia belgijska

kategoria: Przystawki opublikowany: 29.05.2018 | wyświetlono: 1200 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: czarrna DSC_1590

Sałatka z cykorią i kabanosem

W sam raz na przyjęcie lub śniadanie :)

kategoria: Sałatki opublikowany: 02.08.2018 | wyświetlono: 503 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: majka190382 IMG_20190707_173458_367

SAŁATKA Z TUŃCZYKIEM W CYKORIOWYCH ŁÓDECZKACH

Tak podana świetnie sprawdzi się jako przystawka na każdej imprezie

kategoria: Sałatki ryba opublikowany: 20.06.2017 | wyświetlono: 1618 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: RedakcjaPP RedakcjaPP

Sałatka w łódeczkach

Mieszkam z mamą. Gotuję dla nas dwóch. Moje hobby to robótki ręczne.

kategoria: Sałatki opublikowany: 02.11.2012 | wyświetlono: 1341 Książki kucharskie: 8 | Polecenia: 0
Dodane przez: RedakcjaPP RedakcjaPP

Cykoria z mięsem

Mam nadzieję, że ten przepis przyczyni się do rozpowszechnienia mało popularnej cykorii.

kategoria: Przystawki opublikowany: 28.03.2012 | wyświetlono: 1172 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0
Dodane przez: RedakcjaPP RedakcjaPP

Cykoriowa

Czasem przyrządzam ją na słodko z dodatkiem ciemnych winogron.

kategoria: Sałatki opublikowany: 31.07.2012 | wyświetlono: 222 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

Właściwości cykorii

Cykoria posiada jadalne zarówno korzenie, jak i liście. Wyróżnia ją gorzkawy i lekko pikantny smak. Doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek oraz surówek, zwłaszcza z dodatkiem orzechów, sera i pomidorów. Jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego, a także wielu witamin i minerałów. Ceni się ją zwłaszcza ze względu na sporą zawartość witaminy E, C, A, K oraz witamin z grupy B. Cykoria zawiera także dużą ilość kwasu foliowego, potasu, żelaza, manganu, fosforu, cynku, miedzi oraz magnezu. Jest produktem lekkostrawnym i niskokaloryczny, gdyż w 100 gramach tego warzywa znajduje się jedynie około 20 kalorii.  

Pozytywne właściwości zdrowotne posiadają nie tylko liście, lecz także korzeń cykorii. Znajduje się w nim wielocukier o nazwie inulina, któremu przypisuje się działanie obniżające poziom cholesterolu oraz cukru we krwi. Spożywanie cykorii wspomaga również metabolizm organizmu, stymuluje apetyt, a także proces wydzielania żółci. Przypisuje się jej poza tym działanie związane z poprawą trawienia oraz regulowaniem pracy wątroby. Cykorię powinny włączyć do swojej diety kobiety karmiące swoje dzieci, ponieważ wpływa ona na zwiększenie produkcji mleka. Roślina ta wykazuje ponadto zbawienny wpływ na zdrowie i wygląd skóry oraz włosów.

Przepisy z cykorią 

Cykoria świetnie sprawdza się zarówno na surowo, jak i poddana obróbce cieplnej, np. zapiekaniu, gotowaniu na parze czy duszeniu. Można przygotować m.in. surówki, sałatki czy faszerowane łódeczki z cykorii, które pięknie prezentują się na stole. Cykorię warto także wykorzystać do różnego typu zapiekanek. 

Pomysłem na użycie tego oryginalnego warzywa w swojej kuchni mogą być łódeczki z cykorii z kurczakiem i serkiem. Jest to pyszna przystawka, którą warto podać gościom podczas każdej imprezy. Świetnie wychodzą w połączeniu z kozim serkiem, jabłkami, twarożkiem, orzechami i rodzynkami. Można podać je udekorowane szczypiorkiem. 

Inną inspirację na pyszne i zdrowe danie stanowi surówka z cykorii, sałaty, marchewki, jabłka i papryki. Dobrze smakuje z dodatkiem sezamu i soku z cytryny. Świetnie sprawdza się do obiadu, zwłaszcza mięsnego. Cykoria zapiekana pod beszamelem to natomiast propozycja na spotkania i imprezy ze znajomymi, np. z okazji sylwestra, wieczoru panieńskiego czy karnawału. Wychodzi wyśmienita z dodatkiem mleka, masła, szynki, soku z cytryny i gałki muszkatołowej. Polecamy również cykorie po flamandzku, będące tradycyjnym daniem kuchni belgijskiej.  

Jako przystawka do obiadu świetnie sprawdzi się także cykoria duszona w maśle klarowanym. Wychodzi mięciutka i szybko rozpływa się w ustach, jeżeli jest duszona odpowiednio długo pod przykryciem na dobrze rozgrzanej patelni. Polecamy cykorię w tej wersji na rożnego typu uroczystości rodzinne, np. z okazji Bożego Narodzenia, Wielkanocy, urodzin, wesel, imienin, pierwszej komunii czy ważnych jubileuszy. 

Jak przyrządzić cykorię, żeby nie była gorzka? 

Zawartą w cykorii goryczkę można stosunkowo łatwo zneutralizować. Wystarczy w tym celu namoczyć ją w wodzie na co najmniej godzinę. Innym sposobem jest jej osolenie lub podgotowanie w mleku. Charakterystyczna gorycz zmniejszy się również wtedy, gdy usunięty zostanie głąb.

Kawa z cykorii  

Cykoria jest używana do produkcji zdrowego zamiennika tradycyjnej kawy. Powstająca z osuszonych, zmielonych i uprażonych korzeni cykorii kawa, posiada przyjemny aromat. Poleca się ją ze względu na właściwości obniżające poziom cholesterolu i cukru we krwi.