Cukinia faszerowana komosą ryżową

5 (1 ocen)

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Potrawa bezglutenowa, bezmleczna i wegetariańska. Komosa powinna pojawić się w diecie kobiet, sportowców, diabetyków. Wspomaga leczenie cukrzycy, pomocna w diecie przy zespole jelita drażliwego, czy nadwrażliwości na gluten. Wysoka zawartość białka roślinnego o stopniu strawności 95%, niezbędne aminokwasy, których znowu brak w popularnych polskich zbożach np. lizyna.

  • 60 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Cukinia 300 g
    Pieczarka 120 g
    Papryka czerwona 70 g
    Komosa ryżowa, ziarna 56 g
    Pietruszka liście 15 g
    Oliwa z oliwek 10 g
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Cukinia faszerowana komosą ryżową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Komosę ugotuj na półmiękko. Pieczarki i paprykę pokrój w kosteczkę i podduś na oliwie. Komosę wymieszaj z pieczarkami i posiekaną pietruszką. Dopraw. Cukinię przekrój, wydrąż środek i włóż przygotowany farsz. Zapiecz około 30 minut w 180 stopniach.

Porady

Potrawę mogą spożywać osoby z insulinoopornościa i cukrzycą. Indeks glikemiczny potrawy wynosi 42, a ładunek glikemiczny 18.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Komosa ryżowa (quinoa)

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować