Curry z krewetek

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Idealne na każdą okazję, prawie, że expresowe danie. Proste, aromatyczne i egzotyczne...

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 łyżka oleju z orzeszków ziemnych,
    1 - 2 cebule drobno pokrojone,
    1 pęczek posiekanych dymek (ze szczypiorkiem),
    1-2 łyżki zielonej tajskiej pasty curry,
    1 puszka (400 ml) niesłodzonego mleka kokosowego,
    0,5 szklanki bulionu drobiowego,
    3 łyżki sosu rybnego,
    2 łyżeczki cukru trzcinowego,
    1 karton pomidorów pokrojonych w kostkę,
    1 kg oczyszczonych surowych krewetek królewskich,
    świeża kolendra lub natka pietruszki
    limonka.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Curry z krewetek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Curry z krewetek 1. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i smażyć chwilę, aż zacznie się rumienić. Zmniejszyć ogień, dodać dymki, pastę curry i smażyć jeszcze minutę mieszając, aż wszystko zacznie intensywnie pachnieć. Następnie dolać mleko kokosowe, bulion, sos rybny i dosypać cukier. Podgrzewać, aż całość się zagotuje, dołożyć pomidory i gotować jeszcze chwilę. Po tym czasie dodać krewetki i gotować, aż przestaną być przezroczyste (około 3 minut). Doprawić limonką i posypać kolendrą lub natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier trzcinowy Krewetki Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Tajska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować