Placki dyniowe z jeżynami

0 (0 ocen)

Takie placki to zdrowa i smaczna słodka przekąska. Są pieczone na patelni bez tłuszczu, a co dodatkowo, mogą je jeść osoby będące na diecie bezglutenowej.

Składniki:

  • 300 g miąższu dyni
    300 g jeżyn
    250 g twarogu półtłustego
    3 jajka
    100 g miękkiego masła
    4 – 5 łyżek mąki kukurydzianej
    2 łyżki ziaren sezamu
    3 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego
    1 fiolka aromatu cytrynowego (2,5 ml)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Racuchy Placki Ser

Placki dyniowe z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Placki dyniowe z jeżynami 1. Ser utrzeć z miękkim masłem, jajkami i aromatem. Dodać jeżyny i startą na grubych oczkach tarki jarzynowej dynię, wsypać sezam i cukier. Całość wymieszać razem z mąką.
  • Placki dyniowe z jeżynami 2. Na rozgrzaną, suchą patelnię nałożyć porcje przygotowanej masy.
  • Placki dyniowe z jeżynami 3. Piec na rumiano z obu stron.

Porady

Z podanej ilości składników wychodzi 30 średniej wielkości placków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować