Kluski leniwe

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Zapraszam na pyszne kluski leniwe. Takie kluseczki możemy podawać z różnymi dodatkami. Ale wyśmienicie smakują też solo. Polecam.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 25 dag twarogu
    2 jajka
    1 łyżka oleju - do ciasta
    1 łyżka cukru pudru
    1 cukier wanilinowy
    1 szklanka mąki pszennej
    4 - 6 łyżek mąki do podsypania
    woda do gotowania
    1 łyżka oleju do wody
    sól do wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kluski Jajko

Kluski leniwe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kluski leniwe 1. Twaróg przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do twarogu, mieszamy. Dodajemy olej,oba cukry i ponownie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy twarogowego, mieszamy do połączenia.
    Na samym końcu wsypujemy przesianą mąkę i zagniatamy, aż powstanie gładka masa.
    Z ciasta formujemy wałeczki, które spłaszczamy i nożem kroimy kluski.
    Do gotującej się wody wlewamy łyżkę oleju i wsypujemy trochę soli, wkładamy kluski.
    Gotujemy przez około 4 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Dla dzieci Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować