Zapraszam na pyszne kluski leniwe. Takie kluseczki możemy podawać z różnymi dodatkami. Ale wyśmienicie smakują też solo. Polecam.
60 min
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
25 dag twarogu
2 jajka
1 łyżka oleju - do ciasta
1 łyżka cukru pudru
1 cukier wanilinowy
1 szklanka mąki pszennej
4 - 6 łyżek mąki do podsypania
woda do gotowania
1 łyżka oleju do wody
sól do wody
1.Twaróg przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Żółtka oddzielamy od białek i dodajemy do twarogu, mieszamy. Dodajemy olej,oba cukry i ponownie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy twarogowego, mieszamy do połączenia.
Na samym końcu wsypujemy przesianą mąkę i zagniatamy, aż powstanie gładka masa.
Z ciasta formujemy wałeczki, które spłaszczamy i nożem kroimy kluski.
Do gotującej się wody wlewamy łyżkę oleju i wsypujemy trochę soli, wkładamy kluski.
Gotujemy przez około 4 minuty od wypłynięcia. Odcedzamy.
Komentarze